Streep door plannen Villapark Lutsmond-Noord bij Balk, geen villa's in ruil voor stacaravans

BALK - De meerderheid van de gemeenteraad van De Fryske Marren heeft woensdagavond tegen de komst van Villapark Lutsmond-Noord bij Balk gestemd. Er waren achttien stemmen voor en elf tegen. Daarmee is er een streep door het plan gezet. Er was veel verzet tegen de plannen.

Door 1.800 mensen werd een petitie tegen het villapark ondertekend. De handtekeningen werden door Pieter Veenstra van de Volgelwacht in Balk overhandigd aan burgemeester Fred Veenstra.

De mening onder de gemeenteraadsleden was erg verdeeld. Dat leide tot een felle discussie. VVD en CDA waren als enige partijen voor het villapark, evenals de fractie Holtrop-Hoekstra. Gemeenteraadsleden die tegen waren vonden onder meer dat het villapark veel ruimte inneemt en dat weidevogels de pineut worden.

'Compensatie maakt park verdedigbaar'
Verantwoordelijk wethouder Roel de Jong (PvdA) hinkte op twee gedachten. Hij was van mening dat de komst van het villapark aantrekkelijk is voor de lokale economie. Echter zag De Jong ook dat er te weinig ruimte overbleef voor de weidevogels. De financiële compensatie maakte dat de komst van het park volgens de wethouder toch te verdedigen was.

Voor raadslid Ria Derks (CDA) was de eventuele compensatie ook belangrijk, volgens haar biedt dat kansen voor weidevogels. Bovendien is de gemeente in de ogen van Derks ook afhankelijk van het toerisme.

Albert van Keimpema (VVD) was ook duidelijk voorstander. "Als dit niet kan, kan in onze gemeente niets meer", meende hij. En dat zo'n villapark vooral gericht is op rijke mensen is voor Van Keimpema geen reden om tegen te zijn. "Wees blij dat ze in Fryslân investeren."

Natuur en kleine portemonnee tegenargumenten
De andere partijen stemden tegen. Niet alleen vanwege natuurargumenten, maar ook omdat stacaravans van toeristen met een smalle portemonnee moeten verdwijnen om plaats te maken voor dure villa's.

"Het grote geld pikt alle ruimte in", zei Rinze Visser van de NCPN. "De rest kan geen kant meer op. Wat is de overeenkomst tussen weidevogels, staanplaatsen en sociale woningen? Dat er geen ruimte meer voor is."

Ook de Partij van de Arbeid-fractie was erg kritisch over het villaplan en keerde zich daarmee tegen de eigen wethouder Roel de Jong.

GrienLinks - eveneens een collegepartij - stemde ook tegen het voorstel van het college. Fractievoorzitter Anne Merkuur vindt dat het natuurbelang in dit geval zwaarder moet wegen dan dat van de recreatie. "Juist in dit gebied gaat het goed met de weidevogels. Het stukje natuur dat we hebben opgebouwd, krijgen we anders nooit terug."

De fractie van NCPN was te spreken over de uitslag van de stemming. Raadslid Sake Bartelds ziet die als een 'overwinning voor de natuur en de gewone mens'.

Bron: www.omropfryslan.nl