Modderig parkeerterrein Sloten niet opgelost in upgrade plannen

Foto Jildau Leffertstra

SLOTEN - Het parkeerterrein bij het katholieke kerk in Sloten is met grote regelmaat slecht begaanbaar. Op het terrein is het dan een modderpoel. Dit is voor onder andere bewoners die daar parkeren een ergernis en zorgt voor gevaar door gladheid. 

Eerder gaf inwoonster Jildau Leffertstra al aan dat er al zo'n drie jaar met regelmaat bij gemeente De Fryske Marren aan de spreekwoordelijke bel wordt getrokken voor een oplossing.

De gemeente gaf begin dit jaar aan dat er al op verschillende manieren geprobeerd is om het probleem te verhelpen. Dit heeft echter nog niet het gewenst resultaat opgeleverd. Om het parkeerterrein structureel te verbeteren en daarmee het probleem met de modder aan te pakken is er geld nodig.

Tamara Abma van De Fryske Marren gaf toen aan: ,,Wij zullen geld moeten aanvragen middels een kadernota aanvraag, zoals dit ook voor het Van der Walplein is gedaan, om de situatie aan te pakken. We snappen dat dit vervelend is omdat een echte oplossing daarom nog langer op zich laat wachten.”

Het streven was om daar afgelopen zomer duidelijkheid over te hebben. Ook hier gooide corona roet in het eten. Het vaststellen van de kadernota van dit jaar is daarom uitgesteld naar december. Abma: ,,Pas dan is bekend of er extra middelen komen voor de aanpak van het parkeerterrein. Wanneer dat het geval is zal dit worden meegenomen in het jaarplan wegen 2021.''

Belang Van Harinxmaschans
Onlangs kwam de gemeente met een persbericht waarin een impuls voor meerdere plekken in Sloten wordt aangekondigd. De upgrade plannen omvatten door het uitstellen van de kadernota dus niet het modderige parkeerterrein. Ook is de gemeente daarover nog in gesprek met betrokkenen en belanghebbenden, waaronder plaatselijk belang. ,,Gezamenlijk kijken we naar een passende oplossing voor de parkeerplaats'', vertelt Abma.

Ze vervolgt: ,,Omdat er met meerdere partijen afgestemd moet worden én het project destijds zo is aangelegd op verzoek van de vrienden van Sloten, kunnen wij dit niet zomaar wijzigen. Daarbij zijn we met de provincie tot overeenstemming gekomen dat de parkeerplaats zo werd ingericht. Het cultuurhistorisch belang van de Van Harinxmaschans speelt bij de inrichting een grote rol.''

Gemeente De Fryske Marren onderzoekt momenteel de mogelijkheden en neemt daarbij de randvoorwaarden mee.