Ministerie verzameld in Joure meningen en ideeën over fietsen: letterlijk en figuurlijk vooruit

JOURE - Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verzameld meningen en ideeën over fietsen. Daarvoor zijn bijeenkomsten onder de titel 'Fietscafé' opgezet. Afgelopen week kwam men naar Joure om daar te inventariseren over hoe men in De Fryske Marren denkt over fietsen.

Verkeersadviseur Faakje Hoekstra van De Fryske Marren zag een tijd geleden de oproep vanuit Den Haag om locaties. Na overleg met verantwoordelijk wethouder Irona Groeneveld schreef de gemeente zich in en werd de Hobbe van Baerdt Tsjerke gekozen voor het 'Fietscafé' in het noorden.

Mooi daarbij was volgens zowel de verkeersadviseur als de wethouder dat Joure al beschikt over een heus fietscafé gerund door Mark Kornet. Om de ongeveer vijftig deelnemers te voorzien van een drankje en hapje werd VanMark daarom ingeschakeld.

Vooruit
De insteek van de bijeenkomst was om meer mensen op de fiets te krijgen en de daarbij horende vraag hoe men het aantrekkelijke kan maken om de fiets te pakken. In een videoboodschap onderstreepte staatssecretaris Vivianne Heijnen het belang van de fiets als vervoersmiddel. ,,De fiets helpt ons letterlijk en figuurlijk vooruit. Daarom wil ik de komende jaren het fietsen voor nog meer mensen nog aantrekkelijker en mogelijk maken. Voor onze bereikbaarheid, gezondheid en de schone lucht.''

Vrijheid
De deelnemers beantwoorden digitaal vragen als hoe ze naar de kerk waren gekomen (het overgoten deel op de fiets) en waarmee ze de tweewieler associeren (o.a. bewegen, vrijheid en frisse lucht). Daarnaast kregen ze onderwerpen voorgeschoteld die aan tafels werden besproken. Daarbij kwamen zaken naar voren als dat de fietspaden in de regio over het algemeen goed zijn, dat het goed is dat de fietspaden ook in de strooiroutes zijn opgenomen en dat het fietsen serieus wordt genomen door onder andere landelijk beleid.

Er kwamen ideeën op tafel als het plaatsen van openbare toiletten, de contouren van fietspaden aangeven met 'glow in the dark' verf waarmee er weinig lichtvervuiling is en het plaatsen van alarmknoppen voor oproepen hulpverlening zoals dat ook in de watersport is gedaan.

Wielrenners
Maar het was niet louter positief. Negatieve punten waren zaken als dat de wegenstructuur hier in tegenstelling tot verschillende grote steden in de randstad niet fietsveilig is ingericht en de onduidelijkheid van de voorrangssituatie op rotondes. Een veel voorkomende opmerking is ook het fietsgedrag van menig wielrenner.

Extra frustratie
Het toenemende aantal elektrische fietsen en de onervarenheid van bestuurders daarvan werden eveneens als aandachtspunten genoemd. Die elektrische tweewielers leveren voor deelnemer Tom nog een extra frustratie op: ,,Er komen steeds meer van die fietsen bij mijn huis voorbij snellen, maar ik vind dat niet leuk. Ik heb nog steeds een gewone fiets'', zegt hij lachend.

De bijeen gehaalde informatie, ideeën en tips van het 'Fietscafé' komen ook goed van pas voor De Fryske Marren. Wethouder Groeneveld: ,,Wat hier vanavond allemaal gedeeld is, is voor ons hartstikke interessant. We willen volgend jaar met een nieuwe mobiliteitsvisie aan de gang en dit helpt ons bij ons volgende beleidsstuk.''