Meerderheid gemeenteraad tegen verlenging; azc Balk op korte termijn dicht

BALK - De gemeenteraad van De Fryske Marren heeft in meerderheid besloten dat het asielzoekerscentrum van Balk niet langer open blijft. Woensdag werd een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) besproken om het contract met de gemeente met twee jaar te verlengen.

Naar aanleiding van het de uitkomst van het draagvlakonderzoek dat onlangs is gedaan, was het college van burgemeester en wethouders al van mening dat het azc moet sluiten. Het college wordt daarin gesteund door 19 van de 30 raadsleden.

Eerder kregen burgemeester en wethouders de opdracht van de gemeenteraad om het draagvlak voor langer open houden van het centrum onder de bevolking te onderzoeken. Van de mensen die hebben gereageerd, is 38 procent tegen een verlenging en 44 voor. Van de directe omwonenden van het azc wil verreweg de meerderheid (62 procent) dat het centrum dichtgaat.

Daarmee is het resultaat voor het college duudelijk. Aangezien er een contract met het COA is voor vijf jaar dat afloopt, vindt het collega ,,Afpsraak is afspraak''.

Dilemma
De ChristenUnie, Kleurrijk Fryske Marren, PvdA en GroenLinks kwamen met een amendement om de opvang langer open te houden. "De bevolking van Nederland heeft de morele plicht om de mensen die huis en haard hebben moeten verlaten, een helpende hand te bieden", werd er gezegd.

De grootste partij in de raad, het CDA, spreekt van een dilemma. "Het gaat er niet om of je voor of tegen asielzoekers bent. Natuurlijk raakt het argument van medemenselijkheid ons, maar daarnaast liggen er ook duidelijke afspraken die we moeten nakomen. Voor beide standpunten is veel te zeggen."

Anita Daniels, die tegenover het azc woont en de raadsvergadering online volgde, vindt het jammer dat de opvang stopt. "In het begin was het wennen omdat we ons uitzicht kwijt waren, maar al gauw zagen we de voordelen fan het azc en de reuring die het met zich meebracht. Het zijn fijne buren."

Daniels zegt dat ze meer last had van "hangjongeren met opgevoerde bromfietsen die drugs rookten en van hondenbezitters die hun honden op straat lieten poepen". Volgens haar zou het voor de bewoners van het azc beter zijn om langer te blijven: "Zodat ze zich in alle rust kunnen voorbereiden op hun vertrek."