Geeske Holtrop-Hoekstra uit CDA-fractie De Fryske Marren gezet

Foto Omrop Fryslân / Jantine Stoffers

JOURE - Raadslid Geeske Holtrop-Hoekstra van CDA De Fryske Marren is uit de fractie in de gemeente gezet. Er is onenigheid over enkele recreatiewoningen op het erf van Holtrop-Hoekstra.

Het raadslid heeft al lange tijd een veehouderij met daarbij een recreatiebedrijf in Delfstrahuizen. Daartoe behoren ook de recreatie-accomodaties. Dezen voldoen op dit moment niet aan de geldende wetgeving. Aan die situatie wordt volgens Holtrop-Hoekstra gewerkt en heeft ze daar, om belangenverstrengeling te voorkomen, geen rol in gespeeld.

Niet acceptabel
Het CDA geeft aan dat er al langer over de kwestie met haar werd gesproken. De antwoorden zijn volgens de partijgenoten echter niet afdoende. Om die reden is het besluit genomen om Holtrop-Hoekstra uit de partij te zetten. Fractievoorzitter Jan van Zanden geeft aan Omrop Fryslân te kennen dat het niet acceptabel is dat een fractielid zich bezig houdt met zaken die niet aan de wet voldoen.

Holtrop-Hoekstra is verbijsterd door het besluit van haar partij: "Ik begrijp er niets van." Ze vindt dat de fractie privé en raadslidmaatschap los van elkaar moet zien. Daarnaast zegt ze dat er door haar familie hard wordt gewerkt aan een oplossing.

Eenmansfractie
Holtrop-Hoekstra heeft het besluit genomen om verder te gaan als eenmansfractie. Volgens Van Zanden gaat dit echter in tegen afspraken die eerder zijn gemaakt. De CDA-raadsleden zouden aan het begin van hun termijn namelijk een verklaring hebben ondertekend, waarbij ze verklaren dat ze bij afscheiding van de partij de zetel niet zouden meenemen. Het bestuur van de partij gaat nu bekijken wat ze met deze kwestie moet.

Raadslid Holtrop-Hoekstra zegt echter dat de situatie nu anders ligt: "Ik ben er niet zelf uitgestapt, ik ben eruit gezet." Ze vindt de argumentatie van de partij niet goed genoeg om de zetel op te geven. Daarnaast heeft ze bij de vorige verkiezingen veel voorkeurstemmen gehaald, en wil ze deze mensen blijven vertegenwoordigen in de raad.