FOTO'S / Inrichten stembureaus in teken van coronaveiligheid

BALK - De rode draad bij het inrichten van de stembureaus is coronaveilig kunnen stemmen. Het voldoen aan de geldende maatregelen kost extra werk bij klaarmaken van de stemlokalen. Zo ook afgelopen vrijdag in Balk. Toen ging men aan de slag met de vier locaties waar in gemeente de Fryske Marren vanaf maandag vervroegd een stem kan worden uitgebracht.

In het Gaasterlân Hûs, het voormalige gemeentehuis, werden de voorbereidingen getroffen door Ali Breimer en Baukje Smeding van de gemeente, samen met Jan Reinsma, voorzitter van het stembureau. "Normaal gesproken kom ik op de de dag van de verkiezingen een uur voordat we opengaan en dan kan ik rustig een stemlokaal opbouwen. Maar dit jaar is dat even anders", zegt Reinsma. Het is één van de vierenveertig stembureaus van De Fryske Marren die vrijdag werden ingericht, om op tijd klaar te zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Om in verband met de coronapandemie veilig te kunnen laten stemmen zijn er tal van extra maatregelen genomen op verschillende stemlocaties.

"Het meeste werk zit altijd in het opbouwen van de stemhokjes. Verder moeten we nog iets heen en weer schuiven met de stembus en met wat tafeltjes en stoeltjes, maar dat is het dan ook", vertelt de voorzitter. "Maar dit keer hebben we te maken met kuchschermen, 'looplijnen' en van die schoonmaakpalen. "Het stembureau ziet er dan ook echt wel anders dan anders uit. Zo staat alles verder uit elkaar en geven stickers op de vloer aan hoe iedereen moet lopen."

Nieuwe locaties
Volgens Ali Bremer van gemeente maakt dat het stemmen volgende week veilig, maar het heeft wel gevolgen gehad voor sommige stembureaus. "Op vier locaties was er niet genoeg ruimte voor de anderhalve meter. Dus daar zijn andere locaties voor gezocht." Om de drukte op woensdag iets te verlichten, kan er onder andere in Balk ook al gestemd worden op maandag en dinsdag. "En op woensdag zetten we een soort van verkeersregelaars in, om ervoor te zorgen dat de drukte wat verspreid wordt."

In de stembureaus moeten ook mondkapjes worden gedragen. Wie dat niet doet, kan in principe niet stemmen. "We zijn natuurlijk geen boa of politie, maar we vragen wel aan iedereen om een mondkapje op te doen. Veiligheid gaat uiteindelijk boven alles", zo zegt Reinsma. Alleen wanneer iemand een medische reden heeft voor het niet dragen van een mondkapje kan van de regels worden afgeweken.

Bron: Omrop Fryslân