FNP, CDA, PvdA en GroenLinks gaan formeren in De Fryske Marren

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - Begin deze week zijn FNP, CDA, PvdA en GroenLinks tot de conclusie gekomen dat er voldoende basis is om te formeren. Daarmee willen de partijen komen tot een degelijke coalitie in De Fryske Marren.

Eerder constateerden ze al dat deze coalitie op een groot draagvlak binnen de gemeenteraad kan rekenen. De afgelopen weken zijn er verschillende verkennende gesprekken gevoerd. Er was sprake van een constructief overleg in een goede sfeer en dat heeft geleid tot een positief resultaat zo laat de gemeente weten.

Coalitieakkoord op hoofdlijnen
Formateur Felix van Beek wil op korte termijn een coalitieakkoord op hoofdlijnen aan kunnen bieden aan de raad. De inzet van Van Beek is om dit voor het zomerreces af te ronden. ,,De zorgvuldige verkenning tussen partijen naar een gedegen coalitie gaat zijn vruchten afwerpen voor een vlotte formatie. Ik verwacht geen onoverkomelijke inhoudelijke knelpunten”, aldus de formateur.

Stem kiezer
Onder het bericht ,,Groot draagvlak voor mogelijke coalitie FNP, CDA, PVDA en GL'' dat de gemeente op 3 juni op haar Facebookpagina plaatste uitten verschillende mensen hun ongenoegen. Ze deden dit omdat ze van mening zijn dat niet naar de stem van de kiezer wordt geluisterd. Zo schreef Baukje Bonsma: ,,Dit is minachting van de kiezer. Er is een zeer duidelijk signaal afgegeven door de kiezer maar deze wordt volledig genegeerd. Wat we nu krijgen is nieuwe wijn in oude zakken. Het zou de verliezende partijen sieren voor dit feestje te bedanken.''

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen was als volgt:

FNP: 7 (2018: 7)

CDA: 6 (2018: 8)

VVD: 4 (2018: 4)

PvdA: 3 (2018: 4)

Kleurrijk Fryske Marren: 3 (nieuwkomer)

GroenLinks: 2 (2018: 2)

Burgerpartij De Fryske Marren: 2 (2018: 1)

D66: 1 (2018: 2)

NCPN: 1 (2018: 2)

ChristenUnie: 1 (2018: 1)

FvD: 1 (nieuwkomer)