De Fryske Marren: wandelpad Omkromte bij Joure moet openbaar blijven

JOURE - Het is al een tijd onderwerp van discussie: moet het wandelpad de Omkromte tussen Joure en Langweer openbaar blijven of niet? Het pad ligt achter een aantal woningen aan de Kooilaan. Omwonenden vinden dat hun privacy geschonden wordt en proberen met hekken en borden te voorkomen dat mensen het pad gebruiken. De gemeenteraad stemde in een digitale vergadering voor het voorstel van het college van B en W om ervoor te zorgen dat het pad toegankelijk blijft.

De gemeenteraad zou eigenlijk in november 2019 al een beslissing nemen over het pad. Dat liep vertraging op door procedurele fouten. Het college van B en W moest een nieuw voorstel doen aan de gemeenteraad om het pad toegankelijk te houden.

Gemeenteraad stemt voor
In de digitale stemming stemden 20 raadsleden voor het voorstel om de Omkromte openbaar en dus toegankelijk te houden, 11 raadsleden stemden tegen.

Het CDA en ChristenUnie waren tegen. "Alweer een raadsvergadering over dit onderwerp. Dat het 11 maanden moest duren voordat wij hier weer over komen te spreken komt door de procedurele fouten van de gemeente," sprak CDA-raadslid Henk Alderse Baas.

Zijn partij stemde dus tegen. "Dat spijt mij omdat mensen onnodig lang in onzekerheid blijven. Is het de moeite waard om in zo'n klein paadje zoveel energie te steken," vroeg het raadslid zich af. "Ook al heb je het recht om over dat pad te laten, moet je dat dan wel doen als het de privacy schaadt van de mensen die er wonen?"

Eerdere beslissing Raad van State
De Raad van State bepaalde eerder dat het eeuwenoude wandelpad tussen Joure en Langweer een openbaar pad is. Die uitspraak heeft als consequentie dat gemeente De Fryske Marren moet optreden tegen omwonenden die hekken of palen op het pad geplaatst hebben.

De gemeente had toen eigenlijk gehoopt dat de Raad van State zou zeggen dat het pad door verjaring niet langer openbaar zou zijn. De zaak was aangespannen door vereniging Mooi Skarsterlân, die opkomt voor het behoud en versterking van wandelroutes in de gemeente.

Met name het feit dat het pad de afgelopen jaren wel degelijk door wandelaars is gebruikt, ondanks de obstakels en borden die door de grondeigenaren waren geplaatst, waren voor de Raad van State en belangrijk argument.

In beroep
Bewoners kunnen opnieuw in beroep gaan tegen de beslissing van gemeente De Fryske Marren. "Eerst bij Gedeputeerde Staten en mogelijk ook bij de Raad van State", zei burgemeester Fred Veenstra. Het dossier is daarmee nog lang niet gesloten.

Bron: Omrop Fryslân