Conflict over de zandwinning bij Gaasterland voor de Raad van State

Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

DEN HAAG - Donderdag werd het conflict over de zandwinning in het IJsselmeer voor de kust van Gaasterland door de Raad van State behandeld. Daarbij staan gemeente De Fryske Marren en zandwinner Royal Smals tegenover elkaar. 

Royal Smals probeerde het voor elkaar te krijgen dat ze toch zand op de locatie mogen winnen. Begin 2019 stemde de gemeenteraad van De Fryske Marren tegen de plannen. Volgens voorzitter van de Raad van State Mieke van Diepenbeek is het een hele ingewikkelde zaak.

Betere onderbouwing
Volgens de twee advocaten en deskundigen van zandwinbedrijf Royal Smals zou de gevolgde procedure niet correct zijn. Ook had de gemeenteraad beter moeten uitleggen waarom ze het besluit hebben genomen om de komst van een zandwininstallatie te weigeren. Een ander argument dat werd aangevoerd is dat het besluit na 15 jaar van voorbereiding van de zandwinplannen wel erg laat was. Ook omdat andere overheden hun akkoord al hadden gegeven. Daarnaast liet het team van Royal Smals, met daarbij ook directievoorzitter Resi Reinders, ook nog even het punt van landsbelang voorbij komen.

Wettelijke ruimte
De gemeenteraad had de ruimte om de plannen af te keuren, zo gaf Rachid Benhadi namens De Fryske Marren aan. "Het belangrijkste argument is dat de wet de gemeenteraad de ruimte geeft om alle belangen die betrokken zijn bij een vaststelling (van een bestemmingsplan, red.) op een goede manier af te wegen. Toetsen aan een goede ruimtelijke ordening zoals dat heet. Dat is wat de gemeenteraad heeft gedaan en heeft vastgelegd in een besluit. En daar is Smals het niet mee eens."

Gezien het ingewikkelde karakter van het conflict wordt er pas over twaalf wekend uitspraak gedaan door de Raad van State.

Bron: Omrop Fryslân