Burgemeester Veenstra van De Fryske Marren: de boel moet weer open

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - Afgelopen zondag schoof burgemeester Fred Veenstra van de Fryske Marren aan bij het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân. Hij gaf daar in te kennen dat het tijd wordt dat er een einde aan de harde lockdown komt.

Volgens Veenstra is de samenleving aan het einde van de mogelijkheden. ,,Ik merk vooral dat ondernemers aan het einde van hun Latijn zijn; mensen zitten met de handen in het haar. Dit kan niet heel lang zo nog doorgaan."

Weer open
Wekelijks komen de burgemeesters van Veiligheidsregio Fryslân bijeen om de actuele situatie te bespreken. Voorzitter Sybrand Buma neemt daarna het advies mee naar het landelijke overleg. Veenstra is duidelijk over wat hij Den Haag mee wil geven: de boel moet weer open. ,,Ik denk dat we op dat moment zijn aangekomen", zo zegt hij.

Een plezierige dag vanuit Fryslân in het Duitse Oldenburg of Leer, dat moet volgens de burgemeester ook gewoon in eigen dorp of stad kunnen. Hij is daarom van mening dat dezelfde coronamaatregelen in heel Europa zouden moeten gelden. ,,Daar moet onze regering de komende weken veel aandacht voor hebben."

Ondanks zijn zorgen over de lockdown zal burgemeester Veenstra de besluiten van het kabinet altijd opvolgen, zo benadrukt hij. Veenstra: "Op het moment dat ons kabinet iets besluit en er wordt in de Tweede Kamer over gedebatteerd, dan is dat het. Hoe ik er privé ook over zou denken: dat heb ik dan maar uit te voeren."

Beluister hier het hele Nijsforum als podcast: www.omropfryslan.nl/utstjoering/nijsfoarum-fan-9-jannewaris-yn-buro-de-vries