Burgemeester Veenstra live op Facebook over opvang Oekraïners, diverse vragen van inwoners

Screenprint DFM

DFM – Een andere manier om in contact te gaan met inwoners, dat was de live-sessie op Facebook over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in De Fryske Marren. Zeker 170 inwoners namen deel aan de mogelijkheid om informatie te krijgen en vragen te stellen.  

De meeste vragen werden vooraf per mail ingestuurd, maar ook live werd over diverse onderwerpen informatie gevraagd. Van hoe het op dit moment gaat tot vragen over onderwijs, thuisopvang en huisdieren.

Grote behoefte aan informatie
"We merken een grote behoefte aan meer informatie. Hoe gaat het nu werkelijk? Dat willen mensen weten", zegt Veenstra.

De vraag hoe het onderwijs voor de vluchtelingen geregeld is bleek een belangrijk punt te zijn. Voor Oekraïense kinderen is er onderwijsmogelijkheid bij de azc-school in Balk en het Caleido-ISK (Internationale Schakel Klas) in Lemmer, kon de burgemeester als antwoord geven. Ook is er sprake van dat op niet al te lange termijn er digitaal onderwijs vanuit Oekraïne kan worden aangeboden.

Afschalen inzet profs
Een andere opmerking in de chat was dat er nu nog veel werkzaamheden worden gedaan door professionals. Bewoners van de opvang geven echter aan dat ze zaken als schoonmaken graag zelf willen doen. Daarop gaf Veenstra aan dat dit inderdaad in de opstartfase door bedrijven wordt gedaan, maar dat het op korte termijn zal worden afgeschaald.

Op dit moment zijn er op de officiële opvanglocatie in Harich zeker 30 vluchtelingen, maar dit weekend komen er accommodaties in Legemeer en Sint Nicolaasga bij. "Dan komen we om zo'n 150 man te zitten. Maar er is ook veel particuliere opvang, daar hebben we nog niet allemaal zicht op als gemeente."

De sessie is terug te zien via www.facebook.com/gemeenteDFM/videos/1036079946998513

Bron: Omrop Fryslan