Burgemeester Fred Veenstra wil snel besluit nemen over openhouden azc Balk

Foto Omrop Fryslân / Wytse Vellinga

BALK - Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren hoopt volgende week een besluit te nemen over het langer openhouden van het asielzoekerscentrum in Balk. Het COA, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, heeft een dringende oproep gedaan aan de gemeente om het azc nog niet te sluiten.

Het azc in Balk zou op 1 oktober dichtgaan, maar omdat de instroom van asielzoekers uit Afghanistan groot is en statushouders traag doorstromen naar andere woonlocaties, zitten opvanglocaties in het land te vol. Daarom organiseert het COA nu noodopvang, waarbij Balk in beeld is om langer open te blijven.

"Ik ben met het COA wel van mening, en dat zien we overal, dat de situatie wel veranderd is deze zomer", zegt burgemeester Fred Veenstra. "Niet alleen door de mensen uit Afghanistan die hier zijn gekomen, maar ook door allerlei andere omstandigheden. Mensen uit Libanon, uit Turkije, uit Wit-Rusland, en wat een heel groot argument is, de doorstroom van mensen met een status uit het azc naar een woning is volledig tot stilstand gekomen. Dat is wel een probleem."

Structurele oplossing
Volgens Veenstra is het van belang dat er een oplossing voor de lange termijn komt. "Het COA heeft ons ervan overtuigd dat op andere plekken in het land mensen in sporthallen, evenementenhallen en tentenkampen moeten slapen. Dat is natuurlijk ook geen structurele oplossing. Dus wij moeten er heel serieus naar kijken."

Veenstra heeft de gemeenteraad, Plaatselijk Belang Balk en de scholen die bij het azc betrokken zijn inmiddels geïnformeerd over de dringende oproep van het COA. "We moeten er wel met zijn allen over nadenken hoe het nu verder moet."

Wel verwachten
In juni vond het college van burgemeester en wethouders op grond van een draagvlakonderzoek onder de inwoners dat het azc moest sluiten. Veenstra hoort nu andere geluiden uit het dorp. "De eerste signalen die ik heb gekregen, waren van 'wij hadden dit wel verwacht'. Iedereen leest natuurlijk in de krant en ziet op televisie wat er gebeurt. We hebben gezien deze week dat Leeuwarden het WTC weer beschikbaar stelt. Ja, dan is er wel iets aan de hand. Dus de mensen voelden het wel aankomen."

B en W probeert zo snel mogelijk met een voorstel te komen richting de gemeenteraad, zegt Veenstra. "En als ons het volgende week lukt om in het college tot een voorstel te komen, dan gaat dat ook z.s.m. naar de raad en hopen we daar op heel korte termijn een discussie over te voeren."