Actiegroep overhandigt handtekeningen tegen Burgemeester Krijgerplein

JOURE - Woensdagmiddag heeft de actiegroep tegen de naam Burgemeester Krijgerplein in Lemmer de petitie voor naamsverandering overhandigd. Hendrik Bootsma deed dit namens de actievoerders in de raadszaal van het gemeentehuis aan verantwoordelijk wethouder Roel de Jong.

In de Tweede Wereldoorlog werkte burgemeester Krijger mee met de Duitse bezetters. Aangezien het plein in het centrum van Lemmer een reconstructie zal ondergaan, is het volgens initiatiefnemers Bootsma en Roelie Spanjaard - Visser een goed moment om afscheid te nemen van zijn verbondenheid daarmee.

Tevreden
De ruim zeshonderd handtekeningen voor het veranderen van de naam worden volgens De Jong meegenomen in de besluitvorming. Bootsma is tevreden met het aantal, maar het had volgens hem wel wat meer kunnen zijn. ,,Een aantal mensen, met name de ouderen, had niet door dat ze na online ondertekening nog een mail kregen die bevestigd moest worden.''

Wethouder de Jong gaf aan dat de petitie de onrust die is ontstaan over de naam van het plein nog een keer onderstreept. ,,Daarom hebben we als college ook besloten om alles nog een keer goed op een rijtje te zetten. In het verleden hebben we onderzoek gedaan op basis van eigen dossiers'', aldus De Jong.

Zorgvuldig besluit
De wethouder wilde niet op de zaken vooruit wil lopen, aangezien bij het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) de vraag ligt om in deze zaak te duiken. De Jong: ,,Het NIOD heeft daar toegang tot het Nationaal Archief voor nodig, maar kan daar op dit moment door de coronacrisis niet terecht.'' Hij verwacht in augustus of september een advies van hun te krijgen, zodat de gemeente een zorgvuldig besluit kan nemen.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden