Naast yogalessen op de sup nu ook surflessen op het Nannewiid

grootdefryskemarren
Afbeelding

Toen corona ons land overviel had Savannah van der Wal de boel lekker aan de gang in haar dans- en yogastudio’s. Het gevolg van de uitbraak was dat er niet meer mocht worden lesgegeven. In plaats van bij de pakken neer te zitten, verplaatste ze de yoga naar buiten. En dan niet suf op een parkeerplaats of in een bos, maar naar haar geliefde Nannewiid bij Oudehaske, op de sup. Hoe bedenk je het. En dan zijn we er nog niet, want intussen is het zo druk geworden dat er zes docenten zijn die lesgeven en haar er toe hebben gebracht nóg een disclipline toe te voegen: windsurf-les. Het wordt druk op het Nannewiid.

“In eerste instantie mochten we geen les meer geven, later alleen online en vervolgens buiten. Zo ben ik op het idee gekomen om sups aan te schaffen zodat we buiten op de sup yoga konden doen”, vertelt Savannah van der Wal. “We gebruiken vooral rustige vormen van yoga waarmee je het lichaam terug in balans brengt. Verder leren we de mensen verschillende mindful- en meditatietechnieken en schenken we aandacht aan de adem. Yoga op het water is een erg leuke ervaring. Met yoga ben je erg bezig met je zintuigen en als je buiten bent, midden op het water, is dat toch wel iets speciaals. Je kijkt om je heen en je ziet alleen maar natuur. Als verlengstuk hiervan” 

Sup and Wine Tour

Van het één komt het ander en zo kwam het van yoga op de sup op sup-les. Savannah: “We geven technieklessen. Dat is echt voor beginners. Dan maak je kennis met de sup en  werk je aan de juiste techniek zodat je efficiënt en blessurevrij leert peddelen. We leren de mensen onder andere goed ‘rechtdoor’ suppen, sturen, manieren om te keren, veiligheid en materiaalkeuze. Daarnaast doen we toertochten door verschillende omgevingen zoals De Weerribben en de Alde Feanen.” Vooralsnog zijn deze toertochten in de avonduren. En onder het genot van een wijntje. Daar is dan ook de toepasselijke titel Sup and Wine Tour’ voor bedacht. Het behoeft weinig voorstellingsvermogen dat het suppen door nationale parken met moerasbossen, meren, sloten en rietlanden met een ondergaande zon en met een alcoholische versnapering als afsluiting een bijzondere ervaring is. 

Van een heel ander kaliber is het zogeheten ‘in zes weken fit’-programma van de SUP Club

Friesland. Dit is een combinatie van suppen en fitness in de natuur waarbij er alle ruimte is om op eigen niveau te sporten.

Bootcamp voor kinderen

Het aardige van het Nannewiid is, dat het zo ondiep is dat je er overal kunt staan. Menigeen heeft om die reden hier het surfen onder de knie gekregen. Dat en haar voorliefde voor dit meertje waren voor de onderneemster uit Oudehaske de redenen om haar laatste bedrijfsonderdeel toe te voegen. “We hebben zelf de materialen. We doen het in kleine groepen, maximaal vijf personen en we richten ons op beginners. Voor volwassenen is er een driedaagse cursus. Voor kinderen hebben we die ook, maar die kunnen ook nog een bootcamp doen. Dat is in de zomervakantie. Ik heb vaak aan het Nannewiid gezeten, genoten. Dat we nu hier ook surflessen geven, is een droom die uitkomt.” 

Kinderboek, gebaseerd op Sjinkie Knegt

Savannah van der Wal (30) groeide op in Sint Nicolaasga. Al snel werd duidelijk waar haar talent lag: sporten. Jarenlang turnde ze op hoog niveau in Heerenveen en volgde ze een dansopleiding in Leeuwarden. “Ik sport graag, vooral buiten sporten vind ik leuk. Surfen, suppen, mountainbiken, wandelen en krachttrainen zijn mijn favoriet. Zo kwam ik ook vaak bij het Nannewiid. Dat voelt voor mij als thuis, ik kom er supergraag. Dat ik op deze plek mijn passie voor deze watersporten mag delen met anderen vind ik echt geweldig.” 

Savannah heeft meer in haar mars want twee jaar geleden bracht ze het kinderboek ‘Saar en Siem – Als ons huisje breekt’  uit. Het boek is gebaseerd op het ongeluk van shorttracker - en tevens zwager van Savannah - Sjinkie Knegt. Toen  Sjinkie Knegt in januari 2019 bij het aansteken van de houtkachel ernstige brandwonden opliep, belandde hij op de intensive care. Zijn kinderen Myrthe en Melle waren toen drie en één jaar. Het verhaal van Saar en Siem gaat over een slak die zijn huisje breekt. Het is een fantasieverhaal dat kinderen ondersteunt wanneer een dierbare in het ziekenhuis belandt. Het is een luchtig prentenboekje wat ook geschikt is voor kinderen die niet in deze situatie zitten.

 Tekst en foto’s: Richard de Jonge