Makkum Art wil mensen 'anders' leren kijken

In het pinksterweekend staat Makkum voor de derde keer kunstzinnig in de schijnwerpers. Dan vindt namelijk 'Makkum Art' plaats. Op 25 bijzondere plaatsen – waaronder de fabriek van de jubilerende Koninklijke Tichelaar - exposeren maar liefst honderd kunstenaars hun werk. Ook zijn er diverse workshops en demonstraties. Bestuurslid Geert Jan Bijlstra staat te popelen. “Mensen ontmoeten en mooie kunst kijken, daar verheug ik me nu al op.”

Ook al vertrok Geert Jan Bijlstra op zijn 18e vanuit Makkum naar Amsterdam, hij komt nog zeer regelmatig in zijn geboorteplaats. Zijn moeder woont er en hij is sinds 2018 bestuurslid van Makkum Art. “Ik raakte in 2017 betrokken bij Makkum Art”, zo vertelt hij. ‘’Toen was de eerste editie een feit. Ik woon en werk in Amsterdam als freelance creative director en heb voor grote opdrachtgevers zoals KLM, VW en Gucci mooie dingen mogen maken. Het bestuur van Makkum Art wilde het geheel naar een hoger niveau tillen en vroegen mij of ik hen daarbij wilde helpen. Ik ontwierp een nieuw logo, heb posters gemaakt en de website onder handen genomen. Omdat ik graag wat terug wilde doen voor mijn dorp ben ik bestuurslid geworden en creatief verantwoordelijk voor het gezicht van Makkum Art."

 

Route per fiets en per praam

Bijlstra: "Iedere kunstenaar die er de komende editie is, heeft een eigen paginaatje op makkumart.nl. Dat was superleuk om te doen. Ik heb trouwens veel hulp gehad van Dennis de Vries die onlangs in Makkum is komen wonen. Hij werkt in Leeuwarden bij BW H Ontwerpers, die onder andere de campagne voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad en 11fountains bedacht. Samen met Dennis heb ik een mapje met plattegrond ontworpen. Op iedere locatie die mensen bezoeken ligt een ansichtkaart van de daar exposerende kunstenaar. Zo kunnen bezoekers het hele mapje vullen. Mensen kunnen de route wandelend, fietsend en zelfs per praam afleggen.”

 

Plekken waar je nooit komt

Thilda Adema, Loekie Keur en Maaike Poog namen in 2017 het initiatief voor Makkum Art. Het begon klein met een paar kunstenaars, groeide in 2018 wat groter en bij de derde editie op 4, 5 en 6 juni aanstaande zijn er zoals gezegd maar liefst honderd kunstenaars bij betrokken,  waaronder een aantal gerenommeerde. "En op 25 verschillende locaties, zó bijzonder”, roept Geert Jan Bijlstra enthousiast uit. “Veel kunst is te zien bij mensen thuis, in karakteristieke en soms monumentale panden. En in tuinen of op plekken waar je anders nooit komt. Mensen ontmoeten elkaar, zien hoe kunstenaars leven en werken en dat levert een mooie interactie op, als het goed is. Door deze persoonlijke locaties is Makkum Art echt onderscheidend ten opzichte van andere kunstfestivals en -markten. Toen mijn vader nog leefde exposeerde hij voor Makkum Art ook in zijn huis. Het was drie dagen bal! Hij genoot er intens van, had de mooiste gesprekken met bezoekers.”

Prachtig weekend

Naast de vele locaties in het centrum en bij mensen thuis, is er ook volop kunst buiten het dorp te zien en zelfs in de benedenruimte van de fabriek van Koninklijke Tichelaar, die 450 jaar bestaat. “Daar zijn we ook heel trots op”, vertelt Geert Jan Bijstra."Daarom pakken we nu extra groot uit. Het idee van Makkum Art is mede ontstaan doordat de inwoners de Tichelaarfabriek missen. ‘Hoe kunnen we meer aan kunst en creativiteit doen?’, vroegen ze zich af. Vanuit het dorp helpen talloze vrijwilligers en kunstenaars mee om Makkum Art te realiseren en er een prachtig weekend van te maken.

Ook de betrokkenheid van bedrijven en Makkumer scholen is groot. Kinderen gaan zelf kunst maken die vervolgens geëxposeerd wordt. Door de vele extra muziekuitvoeringen, performances van dichter Eeltsje Hettinga en Street Art krijgt het Kunstfestival een speciaal tintje. Er zijn veel demonstraties van technieken en een graffitiworkshop voor jongeren. Ook wil ik graag de tien ‘urban sketchers’ noemen die door heel Makkum heen schetsen en schilderen. Het resultaat zullen zij gedurende het hele weekend in Makkum exposeren.”

 

Met z'n allen helemaal los

Makkum Art is voor de organisatie geslaagd als de kunst veel mensen bij elkaar gebracht heeft. Geert Jan Bijlstra: “Het mooie aan kunst vind ik dat mensen anders leren kijken. Uit ieder kunstwerk kun je je eigen persoonlijke boodschap halen. Wij willen met Makkum Art mensen raken. Ze bewegen, ontroeren. Makkum is een prachtig dorp en verdient deze aandacht. Natuurlijk denken we ook alweer na over de volgende editie. Ons doel is nóg meer mensen te bereiken en naar een groter festival te groeien. Daarin zou er bijvoorbeeld ook ruimte kunnen zijn voor films, concerten en horeca. We hebben al ideeën over bijvoorbeeld rollende keukens van waaruit speciale hapjes en drankjes met een Makkumer touch worden geserveerd. Het is zo leuk om te zien dat het Kunstfestival enorm leeft onder de mensen. Ze praten erover, zien de posters overal hangen en hebben na twee coronajaren behoefte aan een mooi Kunstfestival. Ik kan echt zeggen dat Makkum Art inmiddels wel een fenomeen is. De vorige editie is alweer vier jaar geleden, daarom gaan we nu met zijn allen helemaal los.”

 

Tekst: Amanda de Vries 
Foto's: Fabio Arena Photography