Maaike Visser is cyclusexpert

grootdefryskemarren
Afbeelding

Tijdens haar opleiding verpleegkundige krijgt Maaike Visser vervelende klachten, die haar belemmeren in haar leven. Uiteindelijk krijgt ze de diagnose Bechterew, een vorm van ontstekingsreuma. Het leren omgaan met een chronische ziekte is niet gemakkelijk. Maaike verdiept zich in haar lichaam door zo veel mogelijk te weten te komen over hormonen en voeding. Het brengt haar zoveel positiefs, dat ze inmiddels ook andere vrouwen hiermee helpt. We spreken Maaike op een mooie zomerse dag in haar tuin in Lemmer.

Maaike Visser (1991) groeit op bij haar ouders in Lemmer, samen met haar zus. Eén van haar wensen is om te gaan studeren in Groningen, en daar het studentenleven volledig te beleven. Ze start met de opleiding verpleegkunde en grijpt haar kans. Ze gaat op kamers waar ze feest, ongezond eet, en slechte nachten heeft, het complete plaatje. Haar ouders hebben wel één voorwaarde gesteld: dat ze haar propedeuse moest halen. Dat lukt, en ze werkt ook nog op de afdeling oogheelkunde, als bijbaan. 
Pijnklachten

Maaike krijgt tijdens deze periode pijnklachten, met name in haar rug, de ene keer heviger dan de andere keer. De huisarts geeft aan dat dit komt door haar slechte manier van leven en het vele zitten tijdens het leren in de tentamenperiodes. Wanneer haar klachten op een gegeven moment zo erg worden, stuurt haar leidinggevende, van haar bijbaan, haar naar de afdeling Reumatologie en daar komen ze er met een gericht bloedonderzoek achter dat Maaike positief test op het HLA-B27 gen, wat aantoont dat je een verhoogde kans hebt op een auto-immuun ziekte. Bij Maaike blijkt dit uiteindelijk door de ziekte van Bechterew te komen. Een vorm van ontstekingsreuma. De symptomen: pijn in de gewrichten, vooral laag in de rug; geen houding kunnen vinden; slecht slapen en vermoeidheid. 
Redding

Maaike gaat van fysio naar fysio en leeft op ‘snoepgoed’ zoals ze dat zelf noemt: pijnstillers. Ze ligt vaker op bed in haar studentenkamer en moet zich aan haar ziekte aanpassen. Dit maakt haar boos; ze wil niet ziek zijn. “Als ik doe alsof het er niet is, bestaat het niet”, denkt ze. Maaike leeft haar studentenleven voort zoals zij dat graag voor ogen heeft. Tijdens het stappen ontmoet ze Jurjen. Maaike en Jurjen kennen elkaar al uit Lemmer en in Groningen slaat de vonk over. Jurjen loopt niet weg voor een vriendin die chronisch ziek is, sterker nog, het toeval wil dat zijn moeder exact dezelfde ziekte heeft. 

Maaike geeft toe dat Jurjen haar redding is geweest. Hij zorgt ervoor dat ze meer stabiliteit in haar leven krijgt. Ze gaan samenwonen in een fijn huis in Groningen en ze gaat beter voor zichzelf zorgen. Tijdens haar stage merkt ze wel dat het werk lichamelijk te zwaar voor haar is. Ze past haar stages daarop aan en behaalt haar diploma. Helaas is ze niet in staat te werken als verpleegkundige, dat is fysiek écht te zwaar. Ze wil wel met haar opgedane kennis aan de slag en ze besluit het onderwijs in te gaan. Sindsdien geeft ze met plezier les aan studenten verpleegkunde. 
Loslaten

Het stel besluit hun kinderwens te willen vervullen, maar dat lukt helaas niet. Onder andere haar medicatie zorgt ervoor dat ze moeilijk zwanger kan worden en hoe moeilijk dit ook is, ze besluiten die kinderwens na anderhalf jaar los te laten. Maaike gaat in die tijd de opleiding hormoonspecialist volgen. Ze verdiept zich in leefstijl, voeding en supplementen en in hoe groot de invloed van hormonen is op ziekte en gezondheid. Ze leert in welk stadium van haar cyclus ze de meeste last heeft en hoe daarmee om te gaan. En dan raakt ze plotseling tóch zwanger. Er vallen voor haar allerlei kwartjes. “Ik dacht: waarom heb ik die link nooit zelf gelegd?”, zegt Maaike. In 2017 wordt zoon Naud geboren. Ze trouwen en het gezin verhuist naar Lemmer. Hier worden hun twee andere kinderen geboren, zoon Twan (’19) en dochter Suze (’21). 
Veel vrouwen struggelen

Maaike heeft een enorme interesse in de invloed die we zelf op ons lichaam hebben en volgt tijdens haar laatste zwangerschap een orthomoluculaire studie. Ze merkt dat vrouwen haar beginnen aan te spreken met allerlei vragen die hormoon- of cyclus-gerelateerd zijn. Maaike ziet om zich heen dat zoveel vrouwen struggelen. Ze wil graag mensen helpen en besluit dat ze ook kán helpen. Ze start haar eigen praktijk, volledig gericht op haar kennis en expertise als verpleegkundige en als cyclusexpert. Alles wat ze weet en kan valt samen in dit werk. 

“Vrouwen bewust laten worden dat ze zelf de sleutel tot hun eigen gezondheid in handen hebben, zie ik als mijn missie. Met behulp van bloedonderzoek, waarin ik de waardes en hun verhaal naast elkaar leg, puzzel ik naar de best mogelijke oplossing. Door middel van aanpassingen in voeding,  al dan niet met behulp van supplementen, krijgen vrouwen meer inzicht in hun eigen lijf en de werking ervan, waardoor ze zich beter gaan voelen.”

Bijna geen medicijnen meer nodig
Zelf heeft Maaike bijna geen medicijnen meer nodig. Alleen in geval van nood kan ze zichzelf een injectie geven, echter zijn de bijwerkingen hiervan zijn zo heftig, dat ze dat liever niet doet. Ze blijft waakzaam en luistert altijd goed naar haar lichaam, dat heeft ze na al die jaren wel geleerd.

Tekst en beeld: Lotte van der Meij