Kom koekeloeren bij zorgboeren

grootdefryskemarren
Afbeelding

Zondag 12 juni openen zeven zorgboerderijen in Zuidwest-Friesland hun deuren. Iedereen is dan welkom om te ervaren hoe het voor deelnemers en bezoekers is om hier te vertoeven. En om kennis te maken met zeven enthousiaste en gedreven zorgboeren. Nieuwsgierig naar wat zorg in een groene omgeving inhoudt? Kom kijken, horen, voelen, ruiken! Kom koekeloeren bij de zorgboeren.

Dat deze zeven zorgboeren de handen ineen geslagen hebben en samen optrekken, komt voort uit één en dezelfde drijfveer: mensen een plek bieden, waar zij zich thuis voelen, zich nuttig kunnen maken en moed en energie kunnen opdoen. 

 

Meedoen

Ieder mens wil kunnen meedoen, erbij horen en zinvol bezig zijn. Neem iemand die op jonge leeftijd dementie heeft gekregen. Die is (noodgedwongen) net uit het werk gestapt, maar wil wel een nuttige en fysieke uitdaging hebben. Dan doe je er toe! Ook voor iemand met een aandoening als autisme is het belangrijk een doel in het leven te hebben en lekker bezig te zijn; maar dan wél zonder de druk te voelen om te presteren. Iemand met een lichte of matige verstandelijke beperking geniet van het samen bezig zijn en werkzaamheden doen op eigen manier en eigen tempo. Hoe fijn is het voor iemand met een psychische uitdaging om zich tóch te kunnen ontwikkelingen en mogelijkheden die door zijn of haar problematiek niet goed uit de verf komen tóch te kunnen benutten?

Iedereen heeft recht op de juiste zorg, vinden ze binnen de coöperatie van zorgboeren. Samen bieden ze ‘voor elk wat wils’: logeeropvang en educatieve ondersteuning voor kinderen die buiten het onderwijssysteem vallen en dagbesteding voor jeugd met een zorgvraag. Een zinvolle daginvulling voor mensen met mensen met dementie, een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), een aangeboren aandoening zoals autisme, een GGZ achtergrond of een psychische uitdaging, zoals ADHD, depressie of borderline. 

 

Zorg in een groene omgeving

Zorg in een groene omgeving voegt bovendien echt iets toe, menen de zeven zorgboeren. Het is van invloed op hoe mensen zich voelen. Als je een boom met mooie groene blaadjes ziet, draagt dat positief bij aan je gevoel van welzijn. Mensen hebben meer concentratie en minder stress als ze werken in een ruimte met een groen uitzicht. In een groene omgeving wil je naar buiten: erop uit! Een groene omgeving op de boerderij biedt allerlei positieve prikkels, waardoor mensen als vanzelf gaan meedoen aan activiteiten. De aanwezigheid van dieren nodigen uit ze te voeren. Hun hokken moeten regelmatig schoongemaakt worden. In de tuin of kas is altijd iets te doen voor mensen met of zonder groene vingers. Iemand met twee rechterhanden wordt getriggerd door klusjes als het repareren van de waterton of het maken van een bankje. Boomstammen op het terrein prikkelen om hout te hakken.  Samen eten betekent, dat er eten klaar gemaakt moet worden. Er is altijd wel iemand die zich geroepen voelt om te helpen met schillen of snijden. 

Zorg op maat leveren betekent op de zorgboerderijen: zo dicht mogelijk bij de mens blijven en daar op inhaken. Vragen of ontdekken wat iemand leuk vindt om te doen en vervolgens mensen de mogelijkheid bieden te doen wat bij hem of haar past.

 

Structuur houdt je op de rit

Het mooie van een zorgboerderij is, dat je meedoet aan het echte leven.  De dierenarts, de bakker, kopers van haardhout, iedereen komt langs op de zorgboerderij. Bovendien gaan de werkzaamheden op de boerderij mee met de seizoenen. In het voorjaar zijn er andere dingen te doen dan in de herfst. Gelijktijdig zorgt het leven op de boerderij voor een vaste structuur in de dag. De koffie, de activiteiten, het eten; de structuur van het platteland helpt. We kennen de uitdrukking ‘Rust, Reinheid en Regelmaat’ als pijlers uit de opvoeding van onze (groot)ouders. Maar de 3 x R structuur is belangrijk voor ieder mens: dat houd je op de rit. 

 

Thuis voelen, je nuttig maken, moed en energie opdoen

Eerst is het vaak even wennen op de zorgboerderij: je moet een drempel over. Daarna voelen mensen zich snel thuis. In de eigen woonomgeving zijn mensen vaak alleen; hier krijgen ze nieuwe kennissen, waarmee ze lief en leed kunnen delen.  “Het is alsof ik bij familie terecht ben gekomen.” Als er spanningen thuis zijn, biedt de zorgboerderij een uitlaatklep. “Als mensen hun verhaal kunnen doen, voelen ze zich hier weer gehoord en gezien.”

 En ze voelen zich nuttig:  “Ik ga even naar mijn kippen toe, ze hebben eieren gelegd.” Ze doen er toe: “Deze week werk ik, maar volgende week is het vakantie; dan heb ik vrij.” Doordat ze zinvol bezig zijn, komen ze blij weer thuis. Iets dat zijn weerslag heeft op het thuisfront. Die krijgen weer ruimte voor een praatje en andere contacten. Doordat mensen uitgedaagd worden en in actie komen, kunnen ze zo lang mogelijk thuis blijven wonen. 

Nieuwsgierig geworden? Op zondag 12 juni tussen 11.00 en 16.00 uur is er alle gelegenheid om rond te kijken op de Open Dag van de zeven zorgboerderijen van de coöperatie, en te ervaren: wat past het beste bij diegene voor wie ik een zorgboerderij zoek of wat past het beste bij mij? De zorgboerderijen staan in Allingawier (Op ‘e romte), Lollem (Slachtehiem), Idzega (It Klohkús), Parrega (Veldzicht), Hommerts (Jeltehof), IJlst (Zogennogniet) en Sint Nicolaasga (Boerewille).

Tekst: Riemie van Dijk
Foto’s: coöperatie zorgboeren Zuidwest-Friesland