Werkzaamheden voor bouw Albert Heijn XL in Lemmer gestart

LEMMER - Na zo'n vijftien jaar van plannen maken zijn onlangs de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een Albert Heijn begonnen. Waar er in een eerder stadium sprake was van een normaal formaat supermarkt van de Zaanse grootgrutter, gaat Jorritsma Bouw op het Bantegaplein een XL versie bouwen.

De bouw gebeurt in opdracht van Becedo Vastgoed III BV in Didam. Het parkeerterrein heeft inmiddels moeten wijken voor onder meer bouwcontainers, machines en bouwhekken. De komende tijd worden meer dan 400 boorpalen geplaatst en worden de damwanden voor de kelder aangebracht.

De Albert Heijn XL op het plein krijgt een afmeting van ongeveer 2250 vierkante meter. Onder de supermarkt komt een kelder met ruimte voor magazijn en parkeren. De oppervlakte hiervan is zo'n 5000 meter. Het deel van de kelder waar geen winkel is gesitueerd zal worden ingericht als parkeerdek.

Niet zonder slag of stoot
De ontwikkeling is niet zonder slag of stoot verlopen. De eerste plannen voor de ontwikkeling van het Bantegaplein ontstonden in 2005, waarna de vestiging van de supermarkt in 2010 in zicht kwam. Een paar jaar later werd Stichting Schobalijn opgericht om de belangen van omwonenden te behartigen. Door tegengas van Jumbo en Spar komt de zaak tot bij de Raad van State. De uiteindelijke uitspraak luidt dat de bouw door mag gaan, zij het met hier en daar een aanpassing.

Eind 2016 kwam de vergunning voor de bouw van een gewone Albert Heijn vanuit gemeente De Fryske Marren rond, waarna de projectontwikkelaar in 2018 aangaf nog wijzigingen te willen doorvoeren. Het ging daarbij om een de vergroting van de kelder voor een magazijn en het toevoegen van negen parkeerplekken. Ook staat in het gewijzigde plan een verdiepte los- en laadstraat, is de supermarkt groter geworden en zullen aan de Schoolstraat acht parkeerplekken worden aangelegd.

De wijziging is ontstaan doordat er twee percelen aan de Schoolstraat te koop kwamen. Die zijn door de projectontwikkelaar gekocht. De ontstane ruimte wordt gebruikt voor de gewijzigde plannen.

De planning is dat de AH XL in het tweede kwartaal van 2022 de deuren voor het winkelend publiek opent.