Verdwijnen de Jouster Courant, de Zuid Friesland en de Balkster Courant?

DFM - De NDC Mediagroep wil af van alle huis-aan-huis bladen. Waaronder ook de Jouster Courant, de Zuid Friesland en de Balkster Courant. Het uitgeversconcern ziet binnen het bedrijf geen perspectief meer voor de 40 week- en nieuwsbladen die het in Groningen, Friesland, Drenthe en kop van Overijssel en in Flevoland verspreidt.

Naast de drie krantentitels, staan o.a. ook het Sneeker Nieuwsblad, Bolswards Nieuwsblad en de Heerenveense Courant op de nominatie om te verdwijnen.

Voor hoeveel werknemers het besluit gevolgen heeft is onduidelijk. Er ligt een sociaal plan, waar de vakbonden mee hebben ingestemd. De plannen zouden geen negatieve gevolgen hebben voor de redacties van zowel het Dagblad van het Noorden als de Leeuwarder Courant. Ook werknemers van de drukkerij zouden gespaard blijven.

Zoektocht Nederlandse partij
De verkoop van de weekkranten zou een belangrijk onderdeel zijn van de sanering die is ingezet nadat het Belgische krantenuitgever Mediahuis vorig jaar de NDC overnam. Mediahuis is uitgever van onder meer NRC en De Telegraaf. Het bedrijf wil het verliesgevende NDC weer in de benen krijgen en geeft zichzelf daarvoor tot 2023 de tijd. Het lukte NDC zelf de afgelopen jaren niet met winst te opereren. In 2019 liepen de verliezen op tot 10,7 miljoen.