Tapasrestaurant in Lemmer opent deuren, eerste gasten ,,Genieten op een terras hebben we echt gemist''

LEMMER - Woensdag 28 april was het dan eindelijk zover. De door het kabinet beloofde beperkte openstelling van de horecaterrassen ging in. Voor het nieuw tappasrestaurant 'El Burro' was het ook meteen de eerste openingsdag.

Terwijl het terras nog werd ingericht en de stoelen en tafels werden schoongemaakt, meldde de familie Schilstra zich al bij de ingang. Vader Schilstra vertelt dat ze woonachtig zijn in Woerden en tijdens de meivakantie verblijven in Lemmer. Het is hun uitvalsbasis voor uitstapjes in ,,het prachtige Friesland'' zoals hij noemt. ,,We zijn blij dat de coronaregels weer wat verruimd zijn. Vanmorgen hebben we hier eerste even gewinkeld en nu is het dan eindelijk weer tijd voor genieten op een terrasje. Dat hebben we echt wel gemist.''

Familiebedrijf
Terwijl de zon volop schijnt en de temperatuur aangenaam is, staat de net 18 jaar geworden Thomas Douwes klaar met de gezondheidscheck voor de eerste gasten. Thomas heeft samen met zijn moeder Elke de Ruijter (49), beide échte horecamensen en woonachtig in Surhuisterveen, onlangs de huurovereenkomst voor het pand aan de Markt 13 in Lemmer ondertekend. Het is een familiebedrijf, aangezien Elke's dochter Marrit meewerkt in de bediening en haar andere dochter Daphne op de achtergrond de zaken voor de social media in goede banen lijdt.

Dat kan ik zelf ook
Op de vraag hoe ze er toe gekomen zijn om in deze tijd van crisis een nieuwe restaurant te beginnen is Elke duidelijk. ,,Ik werk al lange tijd in de horeca en dat is iets wat je in je hebt. Ik maakte lange dagen voor een ander. Enige tijd geleden dacht ik wat wil ik nu echt nog een keer doen. Toen ontstond de gedachte wat ik voor een ander kan kan ik zelf ook wel.'' Het gevolg was dat zowel Elke als Thomas hun baan op hebben gezegd. Daarop volgde een zoektocht naar een geschikte locatie voor een eigen restaurant.

Meteen goede klik
Op het moment dat de makelaar, waar ze hun vraag hadden neergelegd, belde met de mededeling dat hij een prachtige plek had gevonden aarzelden ze niet. ,,Door de lockdown zaten we thuis en hadden niets te doen. We zijn meteen in de auto gestapt en naar Lemmer gereden om te gaan kijken. We hadden er bij aankomst meteen een goede klik mee. Het is een mooie A-locatie, die kans krijgen we niet snel weer'', vertelt Elke. Als zelfstandige verder gaan brengt natuurlijk wel een bepaalde druk met zich mee. ,,Wij hebben alle vertrouwen in de toekomst. We zitten nu nog in de storm van corona, maar daar komen we zeker weer uit. Lemmer is een geweldige plaats om een restaurant te hebben, zeker omdat hier heel veel toeristen komen.''

Leren tapas maken
Na het tekenen van de huurovereenkomst moest er nog heel wat gebeuren voordat afgelopen woensdag de deuren voor het eerst echt open konden. Eén niet onbelangrijk punt was dat ze zelf geen idee hadden van een goede tapaskaart, laat staan van hoe je die kleine lekkernijen klaar moet maken. Elke: ,,Een tijd geleden verkocht ik mijn auto aan Hicham Yettefti. Hij heeft jaren een tapasrestaurant in Leeuwarden gehad. Ik dacht ik bel hem of hij ons wil helpen aangezien hij veel ervaring met deze gerechten heeft. Hicham antwoorde dat hij ons wel wilde leren tapas te maken en daar zijn we ontzettend blij mee.''

Aan het enthousiasme van de het gezin zal het niet liggen om van het restaurant 'El Burro' een succes te maken. Een bedrijfsnaam die volgens Thomas goed bij hen en de Friezen past. ,,Het betekent 'De Ezel'. Die staat in Catalonië voor nuchtere harde werkers met de voeten op de grond.''