Ook in Friesland grote verschillen autoverzekering

INGEZONDEN - In Nederland moet iedere autobezitter een WA-autoverzekering afsluiten. Het totale premiebedrag is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type auto, de leeftijd van de bestuurder en het aantal opgebouwde schadevrije jaren.

 Binnen de provincie Friesland zijn de verschillen per woonplaats groot. Waar zijn deze verschillen eigenlijk  op gebaseerd? In dit artikel bespreken we met Independer Autoverzekering de invloed van de woonplaats op de premie van de autoverzekering.

 

Risicobepaling

Verzekeraars nemen met het bepalen van de premie altijd het risico als uitgangspunt. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie. Dit geldt in de regel voor het bepalen van alle verzekeringen. Bij een autoverzekering zijn er verschillende risicofactoren, die de hoogte van de premie bepalen. Zo is het risico op claims van beginnende bestuurders hoger vergeleken met bestuurders die al een aantal schadevrije jaren hebben opgebouwd. Ook het type auto vormt een van deze factoren. Een nieuwe auto veroorzaakt bij schade immers een hogere kostenpost dan een oude auto. 

Een andere factor is de woonplaats. Immers: hoe meer auto’s in een bepaalde regio, des te groter de kans op een schade. Ook het aantal (historische) claims binnen een woonplaats vormen aandachtspunten. Als er relatief veel schades geclaimd worden in een bepaalde plaats, is de kans groot dat de premie voor automobilisten die daar wonen ook meestijgt.

 

Verschillen in premie

Vergeleken met andere provincies, is Friesland een provincie met relatief weinig autobezitters. Afgelopen jaar stonden zo’n 330.195 auto’s geregistreerd. Over het algemeen geldt dat in grote steden meer schades worden gereden dan in kleinere woonplaatsen. Hierdoor valt de premie daardoor gunstiger uit. Op basis van het aantal auto’s in Friesland zou je daarom kunnen zeggen dat de premies relatief laag zouden moeten uitvallen. Maar ook in Friesland zijn er verschillen. Er zijn namelijk ook rustigere gebieden binnen de provincie waar veel auto’s zijn gestolen en waar is ingebroken. Daarom is het verstandig je autoverzekering te vergelijken.

 

Ook altijd vergelijken bij verhuizing

Dat de premie voor een autoverzekering per woonplaats sterk kan verschillen, betekent ook dat je (hoogstwaarschijnlijk) een andere premie zult betalen als je verhuist. Het advies is daarom om bij een verhuizing altijd je autoverzekering te vergelijken. De kans bestaat dat andere verzekeraars op je nieuwe postcode een voordeliger aanbod doen. Ook een veranderende gezinssituatie. Het algemene advies om je verzekeringen te vergelijken wanneer je gaat verhuizen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden