Oefentherapeut Cesar en slaapoefentherapeut Fransiska Horjus over het thema "Inzicht"!

SNEEK - Regelmatig schrijven Fransiska Horjus, Maaike Lanting en Janneke Offringa inspirerende teksten voor in GrootSneek die betrekking hebben op hun dagelijkse werk.

Alle drie begeleiden zij mensen, ieder vanuit haar eigen vakgebied en kennis om mensen helpen ‘te herstellen’. Fransiska als (Kinder-) Oefentherapeut Cesar en slaapoefentherapeut bij Oefentherapie Horjus. Maaike als logopediste en dyslexiespecialiste bij Spraakmakend Sneek en Janneke als fysiotherapeut en ademen ontspanningstherapeut bij Suo Marte.

Deze keer het artikel van Fransiska Horjus over wat zij vanuit haar vak verstaat onder het thema “Inzicht”!

Ben jij je bewust van je houding? Inzicht geven is iets wat ik dagelijks doe in de praktijk. Bij mensen met slaapproblemen bijvoorbeeld inzicht geven in het ontwikkelde slaappatroon, hoe ziet slaap eruit en wat voor invloed heeft de dag op de nacht. Maar ook bij mensen met verschillende lichamelijke klachten. Hierbij geef ik inzicht, maak ik mensen bewust hoe hun dagelijkse houding en manier van bewegen invloed kan hebben op de klachten. Een mevrouw had zich aangemeld vanwege rugklachten. Al jaren aanwezig en van alles geprobeerd, maar weinig effect of maar kortstondig. Ze mag graag lopen, maar had er door de pijn geen plezier meer in. Tijdens het onderzoek zag ik meteen dat mevrouw bij het staan en lopen met haar rug achterover hangend stond. Dit hebben wij aangepakt door middel van houdingscorrecties. Met als gevolg dat na een aantal weken de rugklachten steeds minder werden en zelfs verdwenen. Kijk thuis ook eens in de spiegel naar je houding of naar die van je gezinsleden. Nu met het mooie weer, kun je in zwemkleding de houding nog beter bekijken. Let bij kinderen vooral op een eventuele verkromming van de rug (scoliose). Twijfels? Ik kijk graag met je mee.