Nieuw hotel op voormalig terrein Harcos in Balk

Impressie van het hotelcomplex van Evertsen Bouw en Ontwikkeling BV

BALK - Op het voormalige terrein van Harcos en Sweiland zal een hotel met restaurant en zaal gaan verreizen. Op die plek aan de Luts ontwikkelt gemeente De Fryske Marren een Havenkwartier, dat bestaat uit een passantenhaven met faciliteiten en commerciële ontwikkeling.

In totaal zijn er zes inschrijvingen binnengekomen. Op dinsdag 23 november hebben de inschrijvers hun plan gepresenteerd aan de selectiecommissie, bestaande uit onder andere Plaatselijk Belang Balk en Ondernemersnetwerk Gaasterland. Vervolgens heeft de commissie alle plannen beoordeeld en het college geadviseerd om de grond aan Evertsen Bouw Ontwikkeling B.V. te verkopen.

Het college heeft besloten om dit advies overgenomen en dus gekozen voor verkoop aan Evertsen die er het hotel gaat bouwen. Wethouder Roel de Jong: “Wij zijn blij met het plan voor een hotel, restaurant en een (vergader)zaal. Dit zorgt voor een ruimtelijke kwaliteitsimpuls voor recreatie en toerisme in Balk. Daarmee geven we weer invulling aan een deel van het coalitieakkoord.”

Perceel aan passantenhaven
De passantenhaven is een aantal jaren geleden al gerealiseerd. Het perceel voor de commerciële ontwikkeling ligt aan deze passantenhaven. ,,Onlangs heeft onze gemeente dit perceel te koop aangeboden door een verkoop bij inschrijving. Partijen zijn in de gelegenheid gesteld om hun plannen in te dienen inclusief een bod op de grond.''

Winnende partij
De inschrijving van Evertsen Bouw Ontwikkeling B.V. uit Zwolle is als eerste geëindigd. Het door KVH Architecten ontworpen plan bestaat uit een hotel, restaurant en een (vergader)zaal. Het hotel bestaat uit vijfentwintig kamers en twintig hotelappartementen die verschillende doelgroepen aanspreekt. Het restaurant is toegankelijk voor zowel toeristen als inwoners uit de regio. De (vergader)zaal biedt mogelijkheden voor onder andere zakelijke gasten.

Plan past in waterfront
Het plan past volgens de gemeente goed in de ruimtelijke omgeving en de visie op hoe water- en landrecreatie bij elkaar komen. ,,Verder draagt het uitstekend bij aan een gastvrij onthaal door middel van een passend markant herkenningspunt dat geïnspireerd is op de voormalige Volharding. Daarnaast zorgt het plan voor voorzieningen voor een breed publiek, biedt het de mogelijkheid om arrangementen met ondernemers uit de regio aan te bieden en betrekt het plan de omgeving tijdens de realisatie.'' Voor het plan is nog geen horecaexploitant gecontracteerd. In de komende maanden gaat de ontwikkelaar verkennende gesprekken voeren.

Vervolg
In het nieuwe jaar gaat de gemeente in gesprek met de ontwikkelaar om meer inzicht te krijgen in het vervolg.