Na een half jaar zonder gasten Balkster restaurant Bij de Luts weer open: een zware beproeving

Foto Bij de Luts

BALK - Vanaf afgelopen zaterdag werden de coronamaatregelen weer verruimd. Daarmee mogen horecagelegenheden onder voorwaarden binnen, op het terras mocht al, weer gasten ontvangen. Onder andere voor Brant Miedema en Botsje Koopmans van restaurant Bij de Luts in Balk een zware beproeving. ,,Een half jaar ging voorbij zonder omzet, zonder gasten, zonder voldoening. Maar met veel spanning, onzekerheid en financiële achteruitgang.''

Waar collega horecaondernemers inmiddels sinds 19 mei de tafels en stoelen op het terras alweer in gebruik hadden, kozen gastheer Brant en kok Botsje er noodgedwongen voor om het fornuis nog uit te laten. ,,Het was voor ons absoluut niet rendabel om alleen het terras open te hebben, dus hebben we dat ook niet gedaan. Wij hebben gewacht op het bericht dat we het restaurant binnen weer mogen openen want daar zit onze kracht.'' Toen dus tien dagen later het verlossende woord kwam ging het horeca-echtpaar hun Hollandse huiskamerrestaurant, dat ze al sinds 2013 bestieren, in orde maken om de eerste gasten te ontvangen.

Blik vooruit
Inmiddels was er echter wel wat verandert. ,,We zijn ondernemers en dus ging de blik vooruit, we hebben er weer zin in. Maar zo’n onzekere en bizarre periode ga je ook nadenken. Dan stel je jezelf de vraag: en hoe nu verder? Na lang beraad en vele gesprekken denken wij dat we de juiste mix gevonden hebben om de financiële achterstand weer redelijk snel in kunnen halen en daarmee voor ons zelf op naar een toekomst met plezier en perspectief.'' Het vele overleg en overdenken leverde op dat Bij de Luts als dinerrestaurant verder gaat.

Dinerrestaurant
Waar ze eerst in de ochtend al gasten verwelkomden, is dat nu op van vrijdag tot en met zondag vanaf vijf uur in de middag. ,,Omdat we ons bedrijf voor het grootste gedeelte samen runnen zijn we overgegaan op de formule van een dinerrestaurant. Op vrijdag en zaterdagavond zetten we na het diner nog wat gezellige muziek op om tijdens een drankje en een hapje van het weekend te genieten.''

Graniet- en marmervloeren
Om één en ander rendabel te kunnen maken heeft Brant zich de afgelopen tijd gestort op de markt van graniet- en marmervloeren. Onder het motto ,,we gaan niet stil zitten'' heeft hij bij een ander bedrijf, waarmee ze samenwerken, de nodige kennis opgedaan voor het maken en onderhouden van onder andere deze vloeren, aanrechtbladen en badkamers. Deze activiteiten zijn ondergebracht onder de bedrijfsnaam Friesland Terrazzo.

Zonnige toekomst
De mix van restaurant Bij de Luts en Friesland Terrazzo moet zorgen voor een zonnige toekomst voor de Balkster ondernemers. Dat ze in de juiste richting zitten, bleek meteen al het eerste weekend van heropening. Zowel de zaterdag als de zondag waren er zoveel reserveringen dat de eetgelegenheid aan het riviertje de Luts vol zat. ,,Bedankt voor de bloemen en de vele positieve reacties dit weekend. Hartverwarmend allemaal en dat geeft je een positief gevoel naar de toekomst'', zo laten Brant en Botsje weten.