Kroegen in Sint Nyk blijven dicht op Merkedagen

Viering Sint Nykster Merke tijdens een voorgaande editie Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

SINT NICOLAASGA - Normaal gesproken zou van donderdag 2 tot en met zaterdag 4 september Sint Nykster Merke worden gevierd. Onlangs maakte de Vereniging Voor Volksvermaken echter bekend door de geldende coronaregels geen mogelijkheid te zien om het feest door te laten gaan.

In overleg met gemeente De Fryske Marren hebben bar/cafetaria De Gaast en Café het Wapen van Friesland ,,helaas moeten beslissen om tijdens de merke op donderdag, vrijdag en zaterdag niet open te gaan.'' De beide eigenaren doen deze mededeling met pijn in het hart, zo laten ze weten.

Sancties niet dragen
Ondanks dat de Merke niet doorgaat verwachten de uitbaters toch de nodige drukte. ,,Wij kunnen de geldende coronamaatregelen niet gegarandeerd naleven. En we willen de eventuele sancties niet dragen. We hebben verschillende scenario’s doorgenomen en we zijn helaas tot dit besluit gekomen.'' Op zondag 5 september openen beide horecazaken de deuren weer.

Toch enige activiteiten
Namens het VVV zal er wel een kinderprogramma worden aangeboden aan de basisschool leerlingen in het Zalencentrum en de Doniahal. ,,Informatie over deze voorstelling en Vlaamse Kermis zal binnenkort volgen.'' Ook zal het draaiorgel zijn welbekende ronde door het dorp maken op de vrijdagochtend.

Mogelijk later moment
Door het bestuur zal worden gekeken of er later in 2021 (of begin 2022) ,,wanneer er hopelijk geen beperkingen meer zijn, een mogelijk alternatief georganiseerd kan worden.''