Kledinguitleen Balk viert de uitbreiding met een Open Huis

BALK - Kledinguitleen Balk opent haar deuren zaterdag 11 september as. van 14.30 – 17.30 uur voor jong & oud. Iedereen die nieuwsgierig is naar Kledinguitleen Balk, de uitbreiding van de bovenverdieping en/of het enorme aanbod kleding wil bewonderen is van harte welkom.

Vele vrijwilligers met hun uiteenlopende talenten hebben hen ingezet om de uitbreiding van de bovenverdieping te realiseren. Timmermannen, houtbewerkers, behangers, schilders, naaisters etc. etc., iedereen zette zich in met veel enthousiasme. Het resultaat van de bovenverdieping mag er zijn! Daarna werd de her en der opgeslagen kleding te voorschijn getoverd. De kleding werd voorzien van gekleurde strijklabels om vervolgens een passende plek te krijgen in de uitleen. Uren, dagen en weken zijn dames bezig geweest met het strijken van labels.

Een kale lege etage is uiteindelijk veranderd in een kleurrijke verdieping met inspirerende themahoeken en heel veel kledingstukken en accessoires. “Het feest moet al beginnen bij Kledinguitleen Balk”: aldus Siska. “Het zorgt er ook voor dat bezoekers, welke een feestje in het verschiet hebben, tevens gericht kunnen zoeken” vult Paulien aan. De dames vertellen enthousiast dat bezoekers zeer regelmatig overweldigd worden door het aanbod. En veel kledingstukken zijn een feest der herkenning. Meneer De Uil van de Fabeltjeskrant en Dorus, een ouderwets badpak, de hansop of de hippiejurk ze toveren veelal een glimlach bij mensen op hun gezicht. Dit wordt vaak gevolgd door een mooie anekdote over vroegere jaren.

Het team van Kledinguitleen Balk dat de uitleen bestiert geeft aan het leukste vrijwilligerswerk te hebben. “Iedereen is blij, die hier komt en anders wel blij verrast” zegt Margré. De dames zijn dan ook ontzettend trots op alle vrijwilligers en het mooie resultaat! Ze vinden het zelf de “mooiste kledinguitleen van Friesland”. Het is dan ook tijd voor een feestje om de uitbreiding te vieren. En hopelijk het startsein van een winterseizoen vol sociale activiteiten en feestjes. Belangstellenden zijn van harte welkom om op zaterdag 11 september van 14.30-17.30 uur een kijkje te komen nemen in het pand aan de Eigen Haard 38 in Balk. Kom langs, bewonder en verwonder, want één ding is zeker: Je kijkt je ogen uit!!

Normaal begint een feestje bij Kledinguitleen Balk, nu viert Kledinguitleen Balk feest.
De collectie is begonnen met de overname van de kleding van Toneeluitleen Joure en de kledingcollectie van Balkster Johan Huisman en is aangevuld met o.a. Opposuits en genaaide kleding van de naaiploeg. Recentelijk is de kleding van Animato, het Leeuwarder Operettekoor aangekocht evenals een grote partij galajurken gericht op jonge meiden voor kerstgala’s en diplomeringen. De bovenverdieping was nog niet eens klaar toen de enorme collectie kleding van Animato er voor zorgde dat de indeling aangepast diende te worden. “Hoeveel kledingstukken het totaal nu zijn?” Margré, mede-initiatiefneemster geeft aan geen idee te hebben. Ze vermoedt meer dan 10.000 stuks, “maar het kunnen er nog wel veel meer zijn” zegt een lachende Margré. De collectie bestaat uit twee etages feestkleding,

totaal circa 275m2. Het betreft kleding voor toneelvoorstellingen, carnavalskleding, historische kleding, Oktoberfestkleding, galakleding, bruidskleding, kleding voor optochten playbackshows en themafeesten en met alle daarbij behorende accessoires.

De uitbreiding is gefinancierd door subsidies van het Iepen Mienskipsfuns, Prins Bernard Cultuurfonds, Rabobank Coöperatiefonds en het Postcodeloterij Buurtfonds. Naast de steun van deze fondsen hebben ook bedrijven in Balk en omstreken de uitleen gesteund in natura.