Jouster edelsmid maakt mini zwaard van Grutte Pier: waarde 37.000 euro

Foto Johan Brouwer

JOURE - De Jouster meestergoudsmid Watze van der Wal heeft een mini-replica van het zwaar van vrijheidsstrijder Grutte Pier gemaakt. Het kleinood is vervaardigd van 18 karaat goud, de edelsmid heeft er 500 diamantjes op aangebracht. De waarde is maar liefst 37.000 euro.

En dat terwijl smid Watze van der Wal het niet verkoopt. Hij heeft het vanuit zijn eigen fascinatie voor zwaarden gemaakt. ,,Zo nu en dan maakt een edelsmid wat voor zichzelf, gewoon omdat hij het leuk vindt," zegt Van der Wal.

Precieze maten
Van der Wal is de enige meestergoudsmit van de provincie en heeft de replica in zijn vrije uurtjes gemaakt. In 2020 is de Friese volksheld Grutte Pier 500 jaar dood. Voor Van der Wal was het een mooie aanleiding om het zwaard te maken. Hij heeft contact opgenomen met het Fries Museum om de precieze maten op te meten. Onder begeleiding heeft hij foto's gemaakt en het echte zwaard gemeten.

Het gouden zwaardje is tien keer kleiner dan het origineel: 21 centimeter. Op de greep zitten 500 diamantjes, één voor elk sterfjaar. Van der Wal eert de Friese volksheld met het zwaard, dat hij in zijn winkel tentoonstelt.

Kijk en luister naar de reportage op www.omropfryslan.nl/nieuws/1008542-mini-replica-van-het-zwaard-van-grutte-pier-18-karaat-goud-en-500-diamantjes