In De Fryske Marren wordt vezelhennep gezaaid

Foto GreenInclusive

DFM - Op ruim twintig verschillende locaties in Friesland wordt dit jaar vezelhennep geteeld. Ook in De Fryske Marren zijn percelen ingezaaid, waaronder in Lemmer, Idskenhuizen en Oudehaske. Daarmee wordt de teelt van vezelhennep in de provincie opgeschaald van 60 hectare naar circa 225 hectare.

,,Dat doen we met verschillende agrariërs en partners,” zo vertelt Hendrik Roorda, een van de oprichters van GreenInclusive. Onlangs is het bedrijf gestart op de ontwikkellocaties van samenwerkingspartner De Kompanjon uit Drachten. Deze percelen van De Kompanjon in Lemmer, bestaande uit ruim 25 hectare, krijgt dit jaar een duurzame invulling met de teelt van vezelhennep.

Directeur Harmen Wind is enthousiast over de samenwerking: “GreenInclusive kan op de locaties die in de toekomst mogelijk een andere (bouw)bestemming krijgen tot die tijd natuurlijke grondstoffen produceren. Hiermee geven we die percelen een duurzame en efficiënte functie. We werken hierbij samen met de bestaande gebruikers van de gronden.”

100 dagen groeien
De komende weken trekt het agrarische team van GreenInclusive verder door de provincie en wordt er in totaal op meer dan twintig locaties in Friesland vezelhennep gezaaid. Na het zaaien heeft het gewas honderd dagen nodig om te groeien tot ongeveer 3,5 meter hoog. De vezelhennep wordt vervolgens deze zomer geoogst. Het gewas blijft daarna nog een aantal weken op het land liggen om te rotten. De vezel kan zich dan, als het een beetje nat is, scheiden van het hout. Als het dan opnieuw opdroogt, kan het goed uit elkaar worden gehaald.

Isolatiemateriaal
De vezels worden vervolgens gekamd en daar worden onder andere isolatiematten van gemaakt, waarmee bestaande en nieuwe huizen duurzaam kunnen worden geïsoleerd. ,,Met de gehele regionale keten dragen we bij aan (sociale) werkgelegenheid, de grote maatschappelijke isolatieopgave en het vastleggen van CO2. De producten die we van natuurlijke grondstoffen maken, voorkomen ook het gebruik van fossiele grondstoffen uit het buitenland'', aldus Roorda.

Bron: GreenInclusive