Henk Oosterloo doet al 5 jaar wat hij het liefste doet: "Makelen: mensen begeleiden in een bijzonder traject"

JOURE - Vijf jaar geleden startte Henk Oosterloo zijn eigen makelaarskantoor in Joure. H4O Makelaardij. De bedrijfsnaam is een creatieve twist van: de H van Henk en de vier O’s uit zijn achternaam. Het cijfer vier staat ook symbool voor zijn kernwaarden: persoonlijk, ontzorgen, no-nonsense en de tevredenheidscourtage. Maar nu eerst even terug: hoe is het eerste lustrum als zelfstandige verlopen? Hoog tijd om Henk daar eens naar te vragen.

Laten we bij het begin beginnen: wie is Henk Oosterloo? Henk is een echte Jouster. Hij is er opgegroeid en woont er met zijn gezin nog steeds met veel plezier. Met een opleiding in werktuigbouwkunde begint zijn carrière in de techniek. Maar al snel komt de factor mens, oftewel het klantcontact, erbij. Zo was Henk onder meer bedrijfsleider bij een landelijke detailhandelsketen en aftersalesmanager bij een exclusief automerk.

Tijd voor een switch

Rond het millennium is het tijd voor een switch. Henk: “Ik ben toen met de makelaardij-opleiding begonnen. Huizen trokken me altijd al, net als bij auto’s spelen emoties een grote rol. Een huis is een eerste levensbehoefte. Ook is de verkoop van een huis vaak een intensief traject waarbij je echt meegetrokken wordt in het proces van de klant. Dat ligt me wel.” Al bij zijn eerste stageplek is het raak en krijgt hij een baan. Van daaruit werkt hij zo’n vijftien jaar bij diverse makelaarskantoren in Friesland. In 2016 trekt hij de stoute schoenen aan en begint voor zichzelf in Joure. Een goede stap.

Tevredenheidscourtage

“In het begin was het best lastig. De mensen kenden mij hier nog niet zo goed als makelaar, dus ik moest me eerst bewijzen. Via een aantal bekenden kreeg ik al snel mijn eerste opdrachten en van daaruit werk je verder. Het hielp ook dat ik met de tevredenheidscourtage werk. Daarbij geef ik de klant, binnen een bepaalde bandbreedte, de keus wat ze mij achteraf willen betalen. Daarmee stel ik me kwetsbaar op en geef ik aan: ‘als jij niet tevreden bent, dan merk ik dat in mijn portemonnee.’ Dat gaf vertrouwen en werkt voor beide kanten heel plezierig. Ik blijf er daarom mee werken. Overigens reken ik ook geen kosten voor fotografie en het aanmelden van de woning. Ben je niet tevreden? Dan kun je je opdracht zonder kosten bij mij intrekken. Gelukkig is dat nog nooit gebeurd”, zegt Henk glimlachend. Dat de aanpak werkt is duidelijk. Op Funda krijgt Henk van opdrachtgevers een 9,5!

Woonwensen en corona

Merk je ook veranderingen op de markt door corona? “Jazeker. Je ziet dat het thuiswerken een enorme vlucht heeft genomen. Dat vertaalt zich ook in de woonwensen. Mensen willen werkplekken in huis. En een tuin, om na het werk lekker te ontspannen. Daarnaast merk je de trek van de stad naar het platteland. Door het thuiswerken is de woon-werkafstand minder belangrijk geworden. Dat brengt westerlingen naar de regio’s. Ook in Friesland merken we dat al. En dat verklaart ook mede de prijsstijgingen hier in Joure.”

Daarnaast is levensloopbestendig wonen momenteel erg in opkomst. Mensen willen zo lang mogelijk thuis wonen. “Er zijn maar weinig woningen waar je beneden kunt slapen. Wat dat betreft doen mensen die spelen met de gedachten aan een verbouwing, er goed aan om faciliteiten voor gelijkvloers wonen mee te nemen in hun plannen”, tipt Henk.  

Meer dan een stapel stenen

Maar fijn wonen is veel meer dan een stapel stenen. Henk: “Ik gun mensen niet alleen een fijn huis, maar ook een prettige wijk, een mooie groene woonomgeving en het gevoel van ‘thuiskomen’. Wat dat betreft hebben we het hier in Friesland denk ik goed voor elkaar. Er is voldoende natuur, veel vriendelijke mensen - die oog hebben voor elkaar - en we houden van een nuchtere, no-nonsense mentaliteit. Dat maakt Friesland voor mij een mooie plek om te wonen.”

De komende vijf jaar

Hoe zie jij de komende vijf jaar? “Ik ben tot nu toe heel tevreden en denk dat ik dan nog steeds mijn werk met veel enthousiasme uitoefen. Ik werk bewust alleen, zonder personeel. Bij mij hoef je niet aan drie mensen hetzelfde verhaal te vertellen, ik kan daardoor snel schakelen. Als eenpitter kan ik blijven doen wat ik het leukste vind: omgaan met mensen en ze nauwgezet en persoonlijk begeleiden in een bijzonder mooi traject.”

Wie jarig is trakteert!

Omdat H4O Makelaardij vijf jaar bestaat, bedacht Henk een leuke actie. Alle mensen die voor 1 augustus 2021 hun huis bij Henk in verkoop geven, maken kans op een super-de-luxe jacuzzi van Wellness & Outdoorliving ter waarde van € 4.500,-.

Deze actie is ook geldig voor alle klanten die de afgelopen vijf jaar hun woning via Henk hebben verkocht. Oud-opdrachtgevers die mee willen doen aan deze actie kunnen hun mailtje sturen naar info@h4omakelaardij.nl.

Op 2 augustus a.s. wordt de prijswinnaar bekendgemaakt.