Fysiotherapeut en ademen ontspanningstherapeut Janneke Offringa over het thema “Inzicht”!

SNEEK - Regelmatig schrijven Fransiska Horjus, Maaike Lanting en Janneke Offringa inspirerende teksten voor in GrootSneek die betrekking hebben op hun dagelijkse werk.

Alle drie begeleiden zij mensen, ieder vanuit haar eigen vakgebied en kennis om mensen helpen ‘te herstellen’. Fransiska als (Kinder-) Oefentherapeut Cesar en slaapoefentherapeut bij Oefentherapie Horjus. Maaike als logopediste en dyslexiespecialiste bij Spraakmakend Sneek en Janneke als fysiotherapeut en ademen ontspanningstherapeut bij Suo Marte.

Deze keer het artikel van Janneke Offringa over wat zij vanuit haar vak verstaat onder het thema “Inzicht”!

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ Deze legendarische Cruijffiaanse uitspraak schiet me te binnen als Willem opgewonden zijn heldere inzicht met mij deelt. Na maanden van rugklachten heeft hij zich opeens gerealiseerd wat de oorzaak is. Willem heeft al twee maanden een pijnlijke onderrug met uitstraling naar het linkerbeen als hij zich bij ons aanmeldt voor fysiotherapie. Hij weet niet hoe het is ontstaan. Het duurt hem te lang en hij begint ongerust te worden. Het zou nu toch wel eens over moeten zijn, vindt hij. Willem is scheepstimmerman met een eigen werf en kan deze klachten niet gebruiken. Na onderzoek vermoed ik dat hij pijn heeft door te hoge spanning in zijn rugspieren. Hij zegt dat hij zo weinig mogelijk beweegt om de pijn niet erger te maken. Willem weet nog niet wat ik weet; bindweefsel en spieren hebben beweging nodig om goed te kunnen herstellen. Als ik hem dat uitleg is hij nog niet overtuigd. We doen wat oefeningen en het valt hem niet tegen hoe zijn rug die verdraagt. Hij gaat hoopvol naar huis. ‘Ik weet het hoor’, zegt hij als ik hem voor de tweede keer zie. ‘Ik loop de hele dag met samengeknepen billen en een ingehouden adem’. Willem ervaart nu zelf wat hij al werkende doet met zijn lichaam. Door dit inzicht en de oefeningen durft hij weer rustig te bewegen en voelt hij zijn rug opknappen.