FOTO'S / TV chef Herman den Blijker eruit, de gasten erin bij Hotel Anne-Klare

JOURE - Het waren vijf intensieve intensieve opnamedagen voor Anne-Klare Anker, haar man Ardi en hun personeel van wat Herberg Joure was en vanaf zaterdag Hotel Anne-Klare is. Het logement was overgenomen door de cameraploeg van het nieuwe Herman den Blijker televisieprogramma 'Crisis in de tent'.

De TV-chef was in Joure neergestreken om Anne-Klare en Ardi te helpen met hun horeca-onderneming aan het Zijl. De Anker's runnen al bijna zes jaar B&B Klaar aan de andere kant van de straat. In februari namen ze Herberg Joure over, waarna ze half maart in de corona lockdown belanden en alle inkomsten wegvielen.

Herman den Blijker: ,,Met 'Crisis in de tent' kijk ik samen met Annemarie van Gaal binnen bij horecazaken die voor de coronacrisis goed liepen, maar het nu niet kunnen bolwerken. We brengen de problemen in kaart en kijken naar mogelijke oplossingen.'' Zakenvrouw Van Gaal neemt het financiële plaatje voor haar rekening, Den Blijker het technische deel zoals de aankleding, bedrijfsvoering en het menu.

Terras over het water   
Nadat het team van SBS6 dinsdag begon, kwam al spoedig naar voren dat er behoefte was aan een groter terras. Al eerder was samen met het aan de andere kant van het water gelegen grandcafé/restaurant Het Tolhuis de mogelijkheid van een ponton in Kolk bij de gemeente neergelegd. De Fryske Marren had de horeca in het kader van de coronacrisis gevraagd om te komen met creatieve ideeën voor de heropening op 1 juni. Met een ponton kon men echter niet instemmen in verband met de doorgang van de pleziervaart. Om dat probleem te tackelen kwam Herman den Blijker met het idee van een terras over in plaats van op het water.

Heel Joure helpt
In die insteek kon ook de gemeente zich vinden. ,,We hebben toen contact met ABS Steigerbouw BV opgenomen en die wilden meteen meewerken. En dat geldt voor heel veel andere bedrijven in Joure en omstreken, van de huurbaas tot en met het tuincentrum en de drankenleverancier. Allemaal hebben ze bijgedragen om dit hotel van de enthousiaste en onwijs gastvrije familie Anker uit de crisis te redden'', vertelt de horecaman in hart en nieren.

Prachtige samenwerking
Vrijdagochtend rond de klok van zeven werd met de opbouw begonnen en halverwege de middag was de ruime buitenzit klaar. Bij goed weer kunnen in de ochtend de hotelgasten er ontbijten. Later op de dag wordt het samen met Het Tolhuis gebruikt, aangezien zij op Appelwyk 11 beschikken over de mogelijkheden voor uitgebreide maaltijden. Een prachtige samenwerking vertelt Den Blijker. ,,Beide zaken profiteren hiervan. Er wordt voor het terras een aparte kassa en boekhouding gebruikt. De inkoop doen ze samen en de omzet wordt fifty fifty gesplitst.''   

Richten op de gasten
Met het vertrek van de 'Crisis in de tent' ploeg, kon het team van Hotel Anne-Klare zich zaterdagmiddag weer richten op dat wat ze het liefste doen, hun gasten. Die komen binnen in een gerestyled persoonlijk hotel met een hippe menukaart waarop verschillende milkshakes prijken en speciale tosti's, zoals een versie met stroop, kiwi en kaas. Met lekker zomerweer is het daarnaast tot en september begin oktober prima vertoeven op het speciale terras aan de Tolhuisbrug.

'Crisis in de tent' is vanaf 26 augustus te zien bij SBS6. Wanneer de uitzending over het Jouster hotel te zien zal zijn, is nog niet bekend.  Het programma zoekt nog horecabedrijven die mee willen doen. Opgave kan via  aanmelden 'Crisis in de tent'      

Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden