DFM maakt afspraken met horeca over openstellen terrassen

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE  - Gemeente De Fryske Marren kijkt samen met de horeca naar de mogelijkheden zodat zij op 1 juni onder voorwaarden weer open kunnen. Vorige week woensdag maakte het kabinet bekend dat er vanaf die datum verruiming komt, op voorwaarde dat het virus onder controle blijft.

De horecabedrijven denken na over de lokale invulling van de de heropening van hun bedrijven. Met veel van hen heeft de gemeente inmiddels contact gehad om ideeën uit te wisselen. Op basis daarvan zijn er richtlijnen opgesteld waarbinnen de horeca haar aanpak vorm kan geven.

Terrassen verruimen
Zo is er de mogelijkheid om tijdelijk terrassen te verruimen door aan te sluiten bij bestaande terrassen en gebruik te maken van openbare ruimte. De terrassen mogen alleen bestaan uit tafels met stoelen, dus geen statafels met krukken. Er moet daarbij rekening worden gehouden met factoren als verkeer, omwonenden en toegankelijkheid van winkels.

Bij de invulling mogen parasols en partytenten zonder zijkanten worden ingezet. Met de vraag om een buitentap te gebruiken wordt door de gemeente terughoudend omgegaan. Dit kan in overleg worden besproken.

Plan indienen
De horecabedrijven kunnen op basis van de opgestelde richtlijnen in samenhang met de regels van het kabinet hun plannen op gaan stellen. Dat plan moeten ze uiterlijk 18 mei om 10 uur indienen bij de gemeente. DFM zal de werkwijzes in samenwerking met politie en brandweer gaan toetsen. De opgestelde richtlijnen gelden tot 1 oktober, onder voorbehoud van landelijke en lokale ontwikkelingen.  

Vier personen aan tafel en aan de bar
Volgens de landelijk vanaf 1 juni geldende regelgeving mogen er maximaal dertig personen, inclusief personeel, bij de horecazaken naar binnen. Voor de terrassen geldt geen maximaal aantal gasten. Daarbij moet men rekening houden met 1,5 meter-maatregel en moeten alle gasten aan tafel zitten. Ook kan het alleen op reservering en na gezondheidsintake. 

Aan een tafel op het terras en binnen mogen maximaal 4 personen plaatsnemen. Met uitzondering van huishoudens die bestaan uit meer personen. Aan de bar geldt ook de regel van maximaal 4 klanten.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden