Bouwstop voor paviljoen aan Snitser Mar bij Terherne

Foto Omrop Fryslan

TERHERNE - Gemeente De Fryske Marren heeft het nieuwe Paviljoen SALT, voormalig restaurant Meer van Lenten, aan de Snitser Mar bouwstop opgelegd. De uitbreiding van een terras is per direct stilgelegd. Reden is volgens DFM dat er geen vergunningen voor de werkzaamheden zijn aangevraagd.

Vorige week vrijdag constateerden omwonenden van het naastgelegen recreatiepark De Zoutpoel dat met een graafmachine een deel van de rietkraag werd weggehaald. Die rietkraag behoort tot het natuurgebied Snitser Mar en is volgens de omwonenden van belang voor het ecosysteem rond de Sâltpoel.

Geen omgevingsvergunning
Volgens hen is er geen vergunning verleend voor de werkzaamheden in het natuurgebied. Wethouder Irona Groeneveld van De Fryske Marren geeft aan dat er geen vergunningen zijn aangevraagd en dat er daarom per direct een bouwstop is opgelegd. Volgens haar hebben de eigenaren overleg gehad met het Wetterskip en de provincie maar niet met de gemeente. ,,Wij zijn gaan kijken en hebben uitgezocht hoe het zit. Toen bleek dat de eigenaren zonder omgevingsvergunning daar steigers aan het vervangen en uitbreiden waren."

Nulmeting
Volgens de wethouder wordt nu eerst bekeken of de bouwactiviteiten wel binnen het bestemmingsplan passen. Of er nesten van vogels verloren zijn gegaan met het weghalen van de rietkraag, weet Groeneveld niet. "Onze handhaver is daar geweest en heeft een soort nulmeting gedaan, hoe ver is het werk nu, en daar zijn foto's van gemaakt."