Bijna 10.000 glasvezelaansluitingen in DFM: ,,Joure, Lemmer en Balk staan nog op het verlanglijstje''

Foto DFMopGlas

DFM - Onlangs kondigden KPN en T-Mobile aan voor uitbreiding van het glasvezelnetwerk in Nederland te gaan. Ze richten zich daarbij hoofdzakelijk op de stedelijke gebieden. In samenwerking met pensioenfonds ABP heeft KPN daarnaast aangekondigd dat ze ook 1000 dorpen van de snel internetverbinding willen voorzien. In Friesland gaat het dan om plaatsen die globaal tussen Heerenveen en om Leeuwarden liggen.

Een andere glasvezelaanbieder is Delta Fiber Nederland. Dit bedrijf richt zich vooral op kleinere gemeenten en het buitengebied, waaronder ook het gebied van gemeente De Fryske Marren. In december van vorig jaar liet Delta weten volledig eigenaar van coöperatie De Fryske Mienskip (DFM) op Glas te zijn geworden, dat instemde met de overname omdat Delta bereid was het geheel te financieren.

Niet te financieren
Delta Fiber werkte in een joint venture al samen met DFM op Glas. De samenwerking ging alleen over de dorpskernen en dus niet over het buitengebied. Dat deel was een project van Glasvezel Buitenaf, dat tegenwoordig ook onderdeel is van Delta. De reden was dat de aansluitingen in het buitengebied dusdanig duur zijn dat dit voor zowel de coöperatie als de joint venture niet te financieren was. De Fryske Mienskip op Glas is als burgerinitiatief nog steeds wel betrokken bij de organisatie met Delta Fiber.

Burgerinitiatief
De Fryske Mienskip op Glas maakte jaren geleden, in 2015, de start als het burgerinitiatief De Fryske Marren op Glas en was een initiatief van Jaap Bosma en Anja Rombouts. Na oprichting van de coöperatie DFMopGlas werden de belangen behartigd voor burgerinitiatieven vanuit de hele provincie, waarmee de pijlen dus niet alleen meer waren gericht op het gebied van De Fryske Marren. Bosma en Rombouts gingen voor de aanleg van glasvezel in heel Friesland. Het doel van de coöperatie was om alle inwoners van de dorpskernen en het buitengebied van glasvezel te kunnen voorzien.

31 (dorps)kernen
Het glasvezelproject in De Fryske Marren leverde op dat zich in het najaar van 2019 voldoende mensen hadden aangemeld om de aanleg van het glasvezelnetwerk mogelijk te maken. Het ging daarbij om het hele buitengebied en 31 (dorps)kernen. ,,Bijna tienduizend woningen en meer dan 50% deelname. Daar zijn we dus in één klap groter dan KPN en Ziggo samen. In Sloten en Oudemirdum gaan we zeker nog aan de slag. En Joure, Lemmer en Balk staan nog op het verlanglijstje. Alle bedrijventerreinen in de gemeente worden ook door ons aangesloten'', vertelt Jaap Bosma.

Met het volledig in handen komen van Delta Fiber, hielt de coöperatie op te bestaan. Daarmee verviel de eigen bijdrage van € 250,- die men binnen de bebouwde kom per aansluiting op het glasvezelnetwerk moest betalen. Deze zou in de oude constructie worden gebruikt voor de financiering van het project, evenals de vastrechtbijdrage van deelnemers in het buitengebied. Ook de jaarlijkse bijdrage van € 10,- voor het lidmaatschap aan de coöperatie kwam te vervallen, aangezien afnemers niet meer mede-eigenaar van het netwerk worden.

Goedkoopste glasvezelaansluiting
De inwoners van het buitengebied die gebruik maken van glasvezel betalen € 13,10 per maand vastrecht, bovenop hun abonnementskosten. Deze vastrechtvergoeding kan ook afgekocht worden voor een eenmalig bedrag van € 1.600,-. ,,De meesten zijn dan nog een stuk goedkoper uit dan wanneer ze KPN voor internet en een schotel voor televisie hebben'', geeft Anja Rombouts aan. ,,Daarmee hebben de mensen in het buitengebied van De Fryske Marren de goedkoopste glasvezelaansluiting van de provincie. Elders betaald men € 1.800,- aan Kabelnoord, met minder keuze in abonnementen''

In andere regio's van Fryslân worden enkele honderden percelen niet voorzien van een glasvezelverbinding. ,,De eis aan Delta Fiber bij aanvang van het project DFM op Glas was dat iedereen aangesloten zou worden die een abonnement afsloot, en dat gebeurt ook. Of het nou gaat om goedkope en dure adressen.''

Waardestijging
Een aansluiting in het buitengebied kost tussen € 4.000,- en € 10.000,-, afhankelijk van de afstand die moet worden afgelegd tot het aansluitpunt. In de dorpskernen zijn de kosten per aansluiting gemiddeld € 1.200,-. Jaap Bosma: ,,Als Delta van een abonnee in het buitengebied € 1.600,- ontvangt, dan moeten ze nog steeds zelf minimaal € 2.400,- investeren. Dat is in ieder geval twee keer zoveel als voor een aansluiting in de dorpen.''

Daar staat volgens de initiatiefnemers tegenover dat de waardestijging door de glasvezelaansluiting buiten de bebouwde kom vele malen hoger is dan in de dorpen. ,,Bewoners in het buitengebied mogen de handen dichtknijpen dat met zo'n geringe eigen investering hun woning meer toekomstbestendig wordt en dat er een privaat bedrijf is dat dit risico neemt. KPN en VodafoneZiggo doen het niet.''

Glasvezel en coax
Die laatste, VodafoneZiggo, is ook druk doende met het zorgen voor snellere internetverbindingen voor hun klanten. Voor eerst gaat het om beschikbaarheid in grote plaatsen als Utrecht, Hilversum en Den Haag. Het grootste deel van het netwerk verloopt via glasvezel, alleen in het laatste deel van de wijkkast tot en met het aansluitpunt in de woning of het bedrijfsgebouw verloopt via een coaxkabel. Voor de upgrade van hun kabelnetwerk hoeft het bedrijf niet te graven, in tegenstelling tot bij aanleg van glasvezel.

In wijkkasten en aan kabels boven de grond worden door Ziggo vernieuwingen doorgevoerd die het kabelnetwerk opwaarderen. Er is daarmee, evenals bij glasvezel, een downloadsnelheid van 1000Mbps mogelijk. Het verschil met een glasvezelaansluiting, waarbij down- en uploadsnelheid gelijk zijn, is dat upload snelheid via het systeem van Ziggo met 50Mbps nu nog veel lager ligt. Op termijn zou dit volgens het kabelbedrijf worden verhoogd, waarvoor ze gebruik maken van het DOCSIS-versie 3.1 systeem.