Begeleiding bij huiswerk in kleine groepjes

Lorena en Jacob Hoekstra Eigen foto

JOURE - Het nieuwe schooljaar is inmiddels begonnen, dat is voor veel scholieren even wennen. Om hun te helpen zijn Jacob en Lorena Hoekstra, beide do docent, een huiswerkinstituut aan It Beaken in Joure begonnen. In de huiselijke setting van een stolpboerderij worden leerlingen daar begeleid.

,,Het één-op-één begeleiden van scholieren vinden we een van de leukste onderdelen van ons vak. Helaas is daar op school niet altijd voldoende tijd voor. Dat is de reden dat we naast onze baan starten met huiswerkbegeleiding”, vertelt Lorena. Haar man Jacob is sinds 1993 docent op het voortgezet onderwijs en Lorena is in 2012 begonnen met lesgeven op het mbo.

Kleine groepjes
,,Bij Leer Instituut Joure kiezen we bewust voor kleine groepjes van maximaal 8 personen. Samen kijken we hoeveel begeleiding je nodig hebt en we maken een plan. Op die manier monitoren we de voortgang van de ontwikkeling. Het doel is dat we scholieren leren hoe ze zelf kunnen leren, plannen en focus houden, zodat ze het na een tijdje zelf kunnen”, aldus Jacob.

Bijlessen
Het stel richt zich voornamelijk op scholieren van 12 tot 18 jaar, maar mbo-studenten zijn ook van harte welkom. Jacob geeft bijles in wiskunde, natuurkunde en rekenen tot en met vwo 3 niveau. Voor andere vakken worden gastdocenten ingeschakeld.

,,We kijken ernaar uit om te beginnen en kinderen verder te helpen zelfstandig te worden. Huiswerkbegeleiding brengt vaak ook rust in huis, doordat het schoolwerk elders gebeurt en je thuis niets meer hoeft”, weet Lorena.