18-jarige Syb van den Beuken start zijn eigen zeilschool op het Nannewiid

OUDEHASKE - Ook deze zomer zullen er weer de gekleurde zeiltjes van de Optimisten te zien zijn op het Nannewiid. Syb van den Beuken, achttien jaar, was van mening dat het beeld van de kleine zeilbootjes op het water bij Oudehaske niet mocht verdwijnen. Dit dreigde te gebeuren nadat het Recreatiecentrum aan het Nannewiid had aangegeven te stoppen met de zeilschool activiteiten. Al twee jaar was Syb instructeur bij deze zeilschool, echter deze zomer leek het allemaal op te houden.

,,Dan moet ik het zelf doen'' was zijn eerste gedachte. Met het VWO diploma net in de achterzak is de volgende studie Bedrijfskunde in Groningen. ,,En wat is er nu mooier omdat alvast met een klein bedrijfje te oefenen in praktijk'', zegt de jonge ondernemer.

Hij vervolgt: ,,Ook in deze coronatijd komt er heel veel kijken bij het opstarten van een zeilschool. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, afspraken maken over aangifte van BTW met de Belastingdienst en het zorgen voor een goede verzekering waren een paar van de administratieve klussen. Daar heb je als net geslaagde VWO leerling niet veel kaas van gegeten.''

Publiciteit maken spreekt vaak veel meer aan, want natuurlijk kan de zeilschool niet zonder cursisten. ,,Een eigen webpagina is een vereiste, maar als die maar niet op Google terugkomt, dan ben je veel met een helpdesk aan het bellen. Gelukkig stroomden, nadat de site eindelijk online stond, al snel de eerste inschrijvingen binnen.'' De instructeurs komen, zo zegt Syb, uiteraard zoveel mogelijk uit het dorp of de directe omgeving. Ze zijn gewend om aan kinderen les te geven.

Nannewiid en Optimist ideaal
Door de kleinschaligheid en geringe diepte is het Nannewiid een ideale plaats om te beginnen met zeilen. Daarnaast is de Optimist een zeer populair klein, beetje vierkant, zeilbootje met alleen een grootzeil. ,,Het type dat ideaal voor kinderen is om zeilen in te leren.'' Uiteraard krijgen alle Optimisten door de nieuwe eigenaar een grondige inspectie en moet er zeker nog wat geklust worden. Niet alle twaalf bootjes zijn al vaarklaar. Gelukkig krijgt hij veel medewerking van de oude eigenaren van recreatiecentrum Nannewiid. Zo worden langzaam de contouren van een echt bedrijf zichtbaar en wordt “Silen mei Syb” deze zomer gerealiseerd.

De zeilschool richt zich op kinderen van 8 tot en met 12 jaar, die kennis willen maken met zeilen. Er zijn twee blokken, de ochtend of de middag. Meer informatie is te vinden op www.zeilschoolnannewiid.nl

F
oto's Zeilschool Nannewiid