16 miljoen euro NOW coronasteun voor bedrijven in De Fryske Marren

Afbeelding Zelfboekhouden.com

DFM - Op basis van data halverwege november verstrekt door het UWV blijkt dat bedrijven in De Fryske Marren voor iets meer dan 16 miljoen euro aan coronasteun via de NOW-regeling hebben ontvangen. Dit blijkt uit een onderzoek dat zelfboekhouden.com heeft gedaan. In heel Friesland gaat het in totaal om een kleine 230 miljoen euro. NOW staat voor Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid.

Opvallend is het verschil tussen de aanvragen voor NOW 1.0 en NOW 2.0 in De Fryske Marren. Via de eerste regeling kregen 409 bedrijven in de gemeente 11 miljoen euro en in de tweede ronde ging er 5 miljoen naar 160 ondernemingen. In tegenstelling tot het lager uitgekeerde bedrag en het veel lagere aantal aanvragers lag het gemiddelde per bedrijf bij NOW 2.0 bijna 4500 euro hoger.

De ondersteuning omgerekend naar 1000 inwoners bij regeling één is € 213.701,- en voor de tweede steunronde € 96.857,-.

Bedoeling NOW
De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies van ten minste 20%. Vanaf 1 januari is dat percentage verhoogt naar 30%. Zij kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten en hiervoor een voorschot ontvangen. Met de loonsteun kan tot negentig procent van de loonkosten worden betaald.

Wijzigingen NOW 3
Inmiddels is vanaf oktober de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid 3.0 van kracht. In deze nieuwe versie dalen de vergoedingspercentages geleidelijk van 80, naar 70 en uiteindelijk naar 60 in het laatste subsidieblok. Hier staat tegenover dat bedrijven de loonsom geleidelijk mogen afbouwen met 10%, 15% en 20%. Ze krijgen dan hetzelfde bedrag aan NOW-subsidie.

Inspanningsverplichting
De korting bij bedrijfseconomisch ontslag van NOW 2 is verdwenen in de NOW 3. Daarvoor in de plaats komt een inspanningsverplichting voor werkgevers die personeel ontslaan om bedrijfseconomische redenen in een tijdvak waarover ze NOW ontvangen. Van hen wordt verwacht dat zij hun werknemers helpen bij de zoektocht naar nieuw werk, aldus het kabinet. Doen zij dat niet, dan volgt een korting op de NOW-uitkering van 5%.