Zorgcentrum Hof en Hiem zet mantelzorgers in wegens ziekte onder personeel

Hof en Hiem yn februari 2020 - Foto: Omrop Fryslân

JOURE/SINT NICOLAASGA - Zorgcentrum Hof en Hiem (actief in De Fryske Marren) zet mantelzorgers en familie in om de boel rond te krijgen.

 Het personeel kan het niet meer aan, omdat 20 tot 25 procent niet inzetbaar is vanwege ziekte. Directeur John van Arnhem ziet dat het einde van de coronacrisis is in zicht is. Het aantal besmettingen bij bewoners en cliënten is redelijk beperkt. Mensen worden nu ook minder ziek.

Toch moet het zorgcentrum een beroep doen op mantelzorgers en familieleden. Zij worden met name ingezet op taken zoals koffie en thee schenken. Kantoorpersoneel met een medische achtergrond draait voor een deel ook mee in de verzorging, als dat nodig is.

Het helemaal afsluiten van verpleeg- en verzorgingshuizen zoals in het begin van de coronacrisis heeft grote indruk gemaakt op Van Arnhem. Hij noemt het draconische maatregelen die hij nooit meer zal vergeten. Zo ver mag het ook nooit meer komen. De negatieve effecten op de bewoners waren veel groter dan het risico van openhouden met maatregelen om de besmettingen beperkt te houden, aldus Van Arnhem.