'World Cancer Walk' in Mirns; Sabine Wernars uit Lemmer wandelt om aandacht te vragen voor kanker

Sabine Wernans wandelde de tocht met haar twee honden Eigen foto

MIRNS - Wereldwijd werd er gewandeld tegen kanker, in alle tijdzones werd een uur gelopen. Om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker, maar ook om aandacht te vragen voor de ziekte, erover te praten en stil te staan bij de mensen die er niet meer zijn of nog strijden. Sabine Wernars uit Lemmer organiseerde de tocht in Mirns in Fryslân.

,,Het was prachtig weer, dat zat allemaal mee. Het was ontzettend druk in het bos dat het lastig was om mensen te ontmoeten", vertelt Wernars. ,,Ik heb de tocht alleen met mijn twee stabijhonden gelopen." De tocht maakt volgens haar nog maar eens duidelijk dat iedereen op de wereld op de één of andere manier te maken heeft met de ziekte. ,,Wereldwijd hebben mensen in 55 landen op 278 plaatsen de tocht gelopen in de afgelopen 24 uren."

,,Ik ben sinds acht jaar in het kankerwereldje bezig, ik heb tien jaar geleden zelf borstkanker gehad", vertelt ze. ,,Vandaaruit ben ik allerlei dingen gaan doen om andere mensen te ondersteunen."

De tocht was daarom ook confronterend, vond Wernars. Niet alleen omdat ze zelf ervaring heeft met de ziekte. "In goede vriendin van mij wordt vandaag begraven. Dat komt dichtbij als je wandelt en denkt: 'dat komt niet meer terug'."

Contact
,,Het lotgenotencontact is heel belangrijk." Volgens Wernars is praten met name belangrijk om erkenning en herkenning te krijgen. ,,Dat is soms het probleem. Er wordt gezegd 'je bent genezen, fantastisch, ga je weer werken, zullen we uitgaan?'. Maar je leven wordt nooit meer helemaal hetzelfde als je kanker gehad hebt."

Ze is dan ook blij met de contacten die ze in de afgelopen jaren gelegd heeft. ,,Ik woon in Lemmer en ik kende eerst nog niemand die het ook had. Gelukkig is er in tien jaar heel veel veranderd, je kunt mensen nu heel makkelijk opzoeken."

Het was dit jaar voor het eerst dat de tocht in Fryslân georganiseerd werd, en dat was volgens Wernars ook nog kort dag. ,,Volgend jaar willen we hier op een eerder moment aandacht voor vragen en willen we veel meer wandelaars mobiliseren. Die kunnen dan ook meteen het mooie Fryslân en het Rijsterbos leren kennen. Twee vliegen in één klap."