Ouderen en buddy's barbecuen samen om sociale wereld te vergroten

DFM - Ouderen en buddy's kwamen onlangs bij elkaar om gezellig te barbecuen. De deelnemers zijn aangesloten bij het Samen Goud Buddy Project van Stichting Sociaal Goud. Na lange tijd voorzichtig te zijn geweest omtrent het bijeenkomen in grote groepen, was de stichting enorm blij eindelijk weer een grote activiteit te mogen organiseren. Verbinding en het samenzijn stonden centraal op deze avond waar een plek werd geboden om elkaar weer te kunnen ontmoeten.

Stichting Sociaal Goud heeft al aardig wat wortels in de grond in De Fryske Marren. Het Samen Goud Buddy Project is sinds 2017 actief in deze gemeente. Het doel van het project is om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan op allerlei innovatieve manieren. Hierbij worden buddy’s bij ouderen ingezet om zo hun sociale wereld een stukje te vergroten. Deze buddy’s komen in de vorm van vrijwilligers, maar het zijn ook stagiaires vanuit verschillende studierichtingen die het project draaiende houden, allemaal onder leiding van een projectleider. Zo is ook de barbecue georganiseerd door de studenten.

Kletsen, Zingen, en Samen Eten
Een deel van de ouderen die aanwezig waren is al lange tijd aangesloten bij Sociaal Goud. Voor deze groep was de barbecue een hereniging. Ook zijn er ten tijde van de pandemie veel nieuwe ouderen bij gekomen. Voor hen was het evenement een leuke manier om verder kennis te maken met elkaar en de stichting.

De avond vond plaats bij Eetboerderij de Blaauwpleats in Sint Nicolaasga en werd muzikaal ondersteund door gitaarmuziek van Fokke Kleinstra. Hij is één van de ouderen die al lange tijd aangesloten is bij de stichting. Daarbij werd er ook nog een lezing gehouden over het proces van ouder worden door Sanne Smulders van het Talma Lectoraat.