Leerlingen OBS de Brêge winnen gezonde kookworkshop

SCHARSTERBRUG - Drie leerlingen van OBS de Brêge in Scharsterbrug zijn winnaar geworden van 'Kindermenu 2.0'. Voor deze wedstrijd hebben Niels, Lieke en Vera een zelf bedacht kindermenu ingestuurd naar de organisatie Jong Leren Eten.

Het idee van de wedstrijd is dat er bij restaurants een gezond maar vooral ook lekker kindermenu op de kaart staat in plaats van bijvoorbeeld pannenkoeken, patat en kroket. In gemeente De Fryske Marren wordt samengewerkt met Brasserie AnderS in Langweer. Door de inzending van de drie winnaars kan er bij dit restaurant binnenkort het volgende Kindermenu 2.0 worden besteld: als vooraf een tomatencourgette soep, het hoofdgerecht bestaat uit zoete aardappelfriet en cracker met zalm en een salade.

Beste van de zeventien
De inzending van de leerlingen van De Brêge werd door de jury als beste beoordeeld van de zeventien inzendingen uit de gemeente. De beoordeling werd in digitale bijeenkomst gedaan door chefkok Auke Sonsma van de brasserie in Langweer, wethouder Luciënne Boelsma en Bilbo Schickenberg die gezondheidsbevorderaar is bij de GGD. Ieder keken ze met hun eigen inbreng naar de ingezonden gerechten. Daarbij werd gelet op zaken als hoe gezond is het, is het kleurrijk en daarmee aantrekkelijk voor kinderen, maar het belangrijkste criterium was of het gerecht lekker is.

Voedseleducatie promoten
Namens organisatie Jong Leren Eten was Agnes Schiphof naar de school gekomen om enige uitleg over de wedstrijd te geven. Met het project willen ze voedseleducatie promoten. De kindermenuwedstrijd moet daarbinnen een terugkerend onderdeel vormen, waarbij elke keer een ander restaurant wordt betrokken.

Wethouder Boelsma, die afgelopen weekend een aantal van de recepten thuis heeft getest, maakte de prijswinnaars en de prijs bekend. Niet alleen de drie creatieve inzenders, maar alle leerlingen van groep vijf tot en met acht mogen tijdens een kookworkshop bij Brasserie AnderS zelf het menu gaan maken en er daarna van genieten. Ook kregen ze allemaal een Kindermenu 2.0 kookschort.