Jonge mantelzorgers DFM er even opuit: ,,We zien dat de kinderen er altijd vrolijk van worden''

Archieffoto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

WIJCKEL - Deze dagen wordt er in Wijckel, op het terrein van de korfbalvereniging, een kamp voor jonge mantelzorgers gehouden. Om er even opuit te zijn en met elkaar in contact te komen.

Het zomerkamp wordt georganiseerd door Sociaal Werk de Kear. Annieck Bos is namens De Kear organisator van de vijfde editie. ,,Elk jaar hebben we tussen de dertien en vijftien kinderen die meegaan. Het is hartstikke mooi dat ze er even uit zijn, we zien dat de kinderen er altijd vrolijk van worden."

Aandacht voor zorg
De vakantiedagen zijn bedoeld voor kinderen die met zorg en ziekte van ouders, een broertje of zusje te maken hebben. Tijdens het kamp is daar ook aandacht voor. Bos: ,,We besteden er altijd wel een moment aan, aan waar iedereen mee te maken heeft. Kinderen begrijpen de situatie van andere kinderen dan ook weer, of vragen 'hoe doe jij dat thuis?'."

Vermaak
Naast het delen van elkaars ervaringen, ligt de nadruk echter op vermaak. ,,Wij willen een combinatie van ontspanning en activiteiten bieden. Eventjes naar een strandje en dan 's avonds lasergame." De deelnemers gaan ook een avond uiteten.

Meer jonge mantelzorgers
In Wijckel zijn ongeveer vijftien jongeren om zich daar een drietal dagen te ontspannen, maar volgens Bos zijn er veel meer kinderen en jongeren die mantelzorger zijn. Soms zonder dat ze het zelf zo noemen. ,,In De Fryske Marren, maar ook in Fryslân en heel Nederland. Het is topje van de ijsberg."

Bron: Omrop Fryslân