Huisartsen beginnen met het vaccineren van 60- tot 65-jarigen, prikken in sporthal Lemmer

Foto Omrop Fryslân

LEMMER - Friese huisartsen konden donderdag en vrijdag AstraZeneca-vaccins bestellen voor het vaccineren van de leeftijdsgroep 60 tot 65 jaar. Als dat goed verloopt, krijgen de huisartsen volgende week vrijdag de bestelde vaccins binnen. Die vaccins kunnen de week daarna geprikt worden bij de 60-plussers en kwetsbaren.

Het is een kleine verrassing dat de huisartsen al zo snel aan de slag kunnen met het vaccineren van de groep 60 tot en met 64 jaar. Het komt doordat het RIVM heeft besloten dat de grote voorraden AstraZeneca verspreid worden over het noorden van het land.

Er klaar voor
De huisartsen in Fryslân zijn er klaar voor om deze mensen te vaccineren. "We staan te popelen. We wisten natuurlijk al heel lang dat het kwam dus een heleboel voorbereidend werk was al gedaan. Het is nu even een tandje erbij om het ook echt allemaal geregeld te krijgen. De Friese huisartsen zijn er absoluut klaar voor", zegt Karin Groeneveld, voorzitter van de landelijke huisartsenvereniging (LHV) in Fryslân en huisarts in Lemmer.

Kwetsbaren
Het gaat niet alleen om vaccins voor 60-plussers, ook een grote groep kwetsbaren wordt gevaccineerd. Het gaat daarbij om mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas.

Prikken in de sporthal
Het vaccineren gebeurt op verschillende manieren. Zo kan er in de praktijk gevaccineerd worden, maar maken sommige praktijken ook gebruik van de bestaande GGD-straten. In Lemmer gebeurt het vaccineren in sporthal De Hege Fonnen.

Kijk voor de reportages op www.omropfryslan.nl/nieuws/1048074-huisartsen-beginnen-met-het-vaccineren-van-60-tot-65-jarigen

Bron: Omrop Fryslân