FOTO'S / Eindelijk weer zwemmen en lekker buiten fitnessen

JOURE - Waar andere zwembaden alweer een week open zijn, stonden maandagochtend even voor achten ook de eerste bezoekers van Swimfun voor de deur te trappelen om naar binnen te gaan. Na al die weken geen zwemmers te hebben ontvangen en ondertussen zelfs het nodige onderhoud en opknapwerk te hebben gedaan was het eindelijk zover. Er mag weer worden gezwommen in het Jouster bad.

Dat de deuren weer open zijn, ging niet ongemerkt voorbij. De vroege vogels kregen in het bijzijn van wethouder Jos Boerland en mascotte Sara een vrolijk bos bloemen overhandigd. Dat gebaar werd door de eerste sportievelingen zeer op prijs gesteld, waarna ze zich naar de kleedruimtes spoeden om daarna snel in het water te duiken.

De banen, één voor de langzamere en één voor de snellere zwemmers, van het vijftig meter bad zijn zodanig ingedeeld dat het middelste deel ongebruikt blijf. Daarnaast mogen er in totaal maar 24 bezoekers per keer in het water zijn.

Toch naar de WC
In eerste instantie gaat het om doelgroepzwemmen, zoals aquagym en bootcamp. Ook kunnen er weer baantjes worden gezwommen en zijn de zwemlessen weer hervat. Om alles in goede banen te leiden moeten de bezoekers rekening houden met een aantal coronamaatregelen.

Zo is online reservering verplicht, is er een eenrichtingsverkeer looproute, moeten de handen bij binnenkomst worden ontsmet en mogen bezoekers niet eerder dan vijf minuten voor de gereserveerde tijd aanwezig zijn. In eerste instantie moest er thuis worden omgekleed en worden geplast. Door een wijziging in het protocol vorige week donderdag, mogen de toiletten toch worden gebruikt.   

Na 1 juni, of wellicht eerder als het kabinet het toestaat in verband met Pinksteren, is het ook weer mogelijk om recreatief te zwemmen in Swimfun. Onder recreatief zwemmen wordt het zwemmen in groepen verstaan. Vanaf die datum zijn ook de wildwaterbaan en glijbanen weer in gebruik.

Openlucht fitnessschool
Terwijl de zwemmers zich binnen vermaken, is sportschoolhouder Han de Hair van Gymnasion voor het zwembad ook druk in de weer. Uit een grote container haalt hij allerlei fitnessapparatuur om daarmee het terrein om te turnen tot een openlucht fitnessschool. Aangezien er in Gymnasion niet gesport mag worden, zwemmen is ook daar wel mogelijk, heeft hij de samenwerking met Sport-/Swimfun gezocht.

Ook de kleine trampolines voor de jumping fitness van Sportfun worden klaargezet. De afstanden voor en naast de trampo's worden met een meetlint uitgemeten op anderhalve meter. Met tape worden de posities op het terrein uit gezet, net als met de overige vakken voor de verschillende trainingen van Gymnasion. Ook staan overal schoonmaakspullen klaar, zodat na ieder onderdeel de apparatuur en andere benodigdheden weer gereinigd kunnen worden.   

Mede dankzij het mooie weer is dit voor De Hair een goede oplossing om zijn leden toch de nodige beweging te laten doen. Mochten de deskundigen voorspellen dat er regen gaat komen, dan heeft hij een optie op het plaatsen van overkappingen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden