FOTO'S / Een grote glimlach na vaccinatie met AstraZeneca in Lemmer

LEMMER - Woensdagochtend om acht uur werd begonnen met het inrichten van de Hege Fonnen in Lemmer als vaccinatielocatie. Dit gebeurde door Huisartsengroep Lemsterland in samenwerking met GGD Fryslân.

Door drie van de vijf praktijken van de groep wordt tot en met vrijdag gebruik gemaakt van de vaccinatiestraat in de Hege Fonnen. Woensdag was het de beurt aan de patiënten van de praktijk van Hans Arentsen en Karin Groeneveld, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Lemster Mannenkoor
In afwachting van de eerste genodigden werden onder meer de bewegwijzering geregeld, wachtrijen gemaakt, drie prikplekken ingericht en stoelen klaar gezet om na de vaccinatie vijftien minuten te wachten. Vrijwilligers van het Lemster Mannenkoor stellen zich op verschillende plekken op om alles in goede banen te leiden.

Rond half twaalf worden de gekoelde vaccins van AstraZeneca binnengebracht. De potjes worden meteen in de koeling geplaatst die in de artiestenkleedkamer staat. Daar worden ook de spuiten met ieder 0,5 milliliter vaccinvloeistof gevuld. Daarmee kunnen er tien vaccins uit één flesje worden gehaald.

Enthousiast
Even voor twaalf uur staat de eerste gegadigde te wachten. Een enthousiaste Marianne Joosten uit Rutten wilde haar beurt om het vaccin te krijgen niet missen. ,,Ik ben zo blij dat ik eindelijk gevaccineerd wordt. Hier heb ik echt naar uitgekeken. Het maakt mij niet uit welk merk ik krijg, als ik het maar krijg. De vaccinatie maakt het het leven weer gemakkelijker, ook omdat we binnenkort opa en oma worden en dan mooi op bezoek kunnen.''

Nadat alle noodzakelijke formaliteiten waren geregeld en even wachten tot de oproep was het eindelijk zover. De jas uit, mouw opstropen en de naald werd in de bovenarm gezet: klaar. Mevrouw Joosten verliet met een grote glimlach de prikplek. Na haar nog zo'n 350 anderen van 60 jaar en ouder die aan de oproep gehoor hadden gegeven.