FOTO'S / 30-jarige Edwin Stichting heropent Edwin Huis

LANGWEER - Dertig jaar geleden, in 1992, opende cabaretier Bavo Galema samen met Edwin en zijn zusje Inge de Vries, het Edwin Huis in Langweer. Bij Edwin werd op vijfjarige leeftijd de spierziekte Duchenne vastgesteld. Voor het gezin De Vries betekende dat moment dat hun leefwereld op de kop kwam te staan. Vader Auke en moeder Carla gingen zich op een bepaalt moment afvragen hoe het moest als Edwin volwassen zou zijn.

Ze kregen de mogelijkheid om aan de overkant van hun woonhuis een oude woning te kopen. ,,Dat zouden we zodanig kunnen verbouwen en aanpassen dat Edwin daar, als hij oud genoeg was, zelfstandig kon wonen. We waren hoopvol, maar de ziekte won terrein. Dat Edwin ooit in het huis zou kunnen wonen, zat er niet meer in. Edwin overleed op 17 november 1995.

Heropening
Zaterdag was het zo ver, het Edwin Huis werd officieel heropend. Na een verbouwing van een aantal maanden kon dan eindelijk het eindresultaat geshowd worden. Daarnaast was er nog een jubileum, want dit jaar bestaat de Edwin Stichting 30 jaar. Bijzonder, want beide mijlpalen waren zonder de hulp van alle vrienden, vrijwilligers, sponsoren en warme harten voor de Stichting, nooit gelukt. Onder grote belangstelling werd het Edwin Huis geopend door Carla de Vries – Stoker, Auke de Vries en hun dochter Inge de Vries, samen met Riemer van der Velde.

Extra badkamer
Al 30 jaar biedt de Edwin Stichting mensen met een (zware) lichamelijke beperking, en hun familie en vrienden, een vakantie in de rolstoelvriendelijke vakantiewoning: het Edwin Huis. Met een gemiddelde bezetting van zes tot acht personen en maar één badkamer, betekende dat lange wachttijden voor een verfrissende douche. Met de realisatie van een extra badkamer biedt het huis nu comfort aan álle gasten. De donaties van fondsen, sponsoren en de crowdfunding, zo’n 85.000,-, hebben dit project volledig gefinancierd.