Fier roept met nog 59 organisaties op om scholen te openen

Foto Omrop Fryslân, Joris Kalma

LEEUWARDEN- Zestig organisaties roepen op om de scholen niet dicht te houden in het nieuwe jaar. Onder hen ook Fier, de Leeuwarder organisatie voor de opvang en behandeling van kinderen, jongeren en vrouwen bij geweldssituaties. De organisaties willen een grens trekken.

 

Het onderwijs moet volgens de 60 organisaties geen knipperlicht zijn. Tussen de organisaties zitten onder meer Unicef, Jeugdartsen Nederland, Jantje Beton, Jeugdzorg Nederland en de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen.

Oproep: open scholen 10 januari weer

Men noemt het naar school gaan een essentieel onderdeel van opgroeien. De sluiten komt het welzijn van kinderen volgens de organisaties niet ten goede. Minderjarigen zouden verantwoordelijk worden gemaakt voor de gezondheid van volwassenen, menen de organisaties. Daarom moet er beter gedacht worden aan de belangen van kinderen en zouden scholen op 10 januari weer open moeten.

"Maak het sluiten van scholen geen dag langer onderdeel van de lockdownmaatregelen, gebruik kinderen niet als breekijzer en houd scholen open", zo laat Unicef-directeur Suzanne Laszlo in een gemeenschappelijke verklaring weten.