Corona-uitbraak in zorgcentrum Talma Hiem in Balk, zestien bewoners positief getest, twee overleden

Foto Talma Hiem

BALK - In zorgcentrum Talma Hiem in Balk is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Zestien bewoners en zeven medewerkers zijn positief getest. Daar maakt Zorggroep Hof en Hiem melding van. Twee van de bewoners zijn aan het virus overleden. Twee andere bewoners zijn overgeplaatst naar de corona-afdeling van Anna Schotanus in Heerenveen. De zeven positief geteste medewerkers verblijven op dit moment thuis in quarantaine.

Vorige week was er al melding van twee coronabesmettingen in het zorgcentrum. "Ondanks de vele voorzorgsmaatregelen die we hebben getroffen is het niet gelukt om het coronavirus buiten de deur te houden", zegt John van Arnhem, directeur-bestuurder van Zorggroep Hof en Hiem.

"In overleg met de GGD is besloten dat de betreffende bewoners van de afdelingen Akkelei en Beltsjeblom beschermd worden verpleegd. Dat wil zeggen dat medewerkers in volledig beschermende kleding de bewoners verzorgen. We hebben meer dan voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen in huis om medewerkers zo veilig mogelijk te laten werken", vertelt Van Arnhem.

Dat er nog meer besmettingen bij komen is goed mogelijk. ,,De incubatietijd sinds de eerste vaststelling is nog niet verstreken. We zijn vandaag bij dag elf van de veertien. Het kan dus zijn dat er nog meer positieve testuitslagen bij gaan komen.''

BezoekBezoek
“De veiligheid en het welzijn van bewoners staat voorop. We proberen bezoek mogelijk te blijven
maken, hetzij in heel beperkte mate. Dit doen we in nauw overleg met de GGD”, aldus de directeur-
bestuurder. Op de afdeling Beltsjeblom is, in overleg met de GGD, de komende 10 dagen geen
bezoek mogelijk. Op andere afdelingen hebben bewoners die niet besmet zijn met het coronavirus of
die niet preventief in quarantaine verblijven de mogelijkheid om één vaste bezoeker te blijven
ontvangen. Dit geldt ook voor de bewoners van de afdeling Akkelei die afgelopen week gesloten is
geweest.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden