Een rondje langs de velden…

Voor het eerst in drie seizoenen maakt het voetbal de balans weer op. Kampioenschappen werden gevierd en degradaties werden een feit. Dat het een moeilijk seizoen was, met tussentijds toch nog een corona-onderbreking, is duidelijk. Zeker in de gemeente De Fryske Marren, waar er meerdere clubs een stapje lager spelen in het komende seizoen. We maken een rondje langs de velden…

Degradatie(kandidaten)

Het eerste seizoen na Covid-19 heeft in onder andere Oudemirdum gezorgd voor een degradatie. Onder trainer Simon Smink was er in de vierde klasse A geen eer te behalen voor SV NOK. Jelmer Dijkstra en Sander van der Veen waren beiden goed voor zes doelpunten maar verder was het een seizoen om snel te vergeten voor de blauw-witten. Wellicht kan een nieuw seizoen, onder de nieuwe trainer Pope Leffring de stap naar de vierde klasse weer worden gemaakt. 

Een van de competitiegenoten in de vierde klasse was De Wâlde. De club, spelend in het geel en groen, maakte de afgelopen seizoenen een vrije val nadat het in het seizoen 2016/2017 nog in de tweede klasse uit kwam. Inmiddels zijn er weer wat spelers teruggekeerd op het oude nest met de nodige ervaring. Helaas was voor de geelhemden deze ervaring niet genoeg om degradatie te voorkomen. Irnsum velde het oordeel afgelopen zaterdag.

Voor vv Langweer is het spreekwoordelijke doek gevallen. In het jaar vóór Covid-19 maakte men de stap omhoog naar de vierde klasse en na twee seizoenen zonder promotie en degradatie is het voetbalseizoen na corona gebleken dat die stap te groot is geweest. Komend seizoen staat een nieuwe trainer roer. Deze is echter nog niet bekend.

 De laatste wedstrijd van het seizoen was voor Oudehaske duidelijk niet meer van belang, al waren de belangen aan de andere zijde (kampioenschap SWZ, red.) er wél. De club van Koos van der Galiën was al zeker van lijfsbehoud maar ook van nacompetitie. Dennis Speelman - met ruim twintig doelpunten - had een groot aandeel om voor de nacompetitie in aanmerking te komen. Daar zal worden gestreden om lijfsbehoud tegen Dokkum op zaterdag 18 juni.

Voor vv Balk is het doek toch  gevallen, zij speelden voor lijfsbehoud in de nacompetitie tegen LTC uit Assen en delfde het onderspit. De club, waarvan Jan Bruin trainer is, moest - deels noodgedwongen - met een jonge en onervaren groep werken. De stoorkracht voorin, met slechts één topscorer met vier doelpunten, zorgde ervoor dat het de nacompetitie in gleed. 

Een van de tegenstanders die de Balksters bij degradatie tegenkomen is SC Joure. De ploeg van scheidend trainer Dick Schuurman heeft een fantastische tweede seizoenshelft gedraaid. Waar degradatie of nacompetitie gold is de club uit het gelijknamige dorp weer omhoog gekropen op de ranglijst en heeft men het vege lijf kunnen redden. Een plek onderaan de middenmoot is een prachtig resultaat. Het zeventienjarige talent Bent Dijkstra scoorde, net als Stijn Terpstra acht doelpunten. 
Promotie(kansen)

In dezelfde klasse als SC Joure speelt VVI uit Idskenhuizen. Al jarenlang spelen de oranjehemden in de tweede klasse. Davey Lohman vertrekt na dit seizoen weer, iets wat een grote aderlating zal zijn, gezien het aantal doelpunten dat hij dit seizoen maakte (26). Trainer Bas Bijen is daarnaast de man die de mannen zelfs naar promotiekansen heeft wist  te loodsen dit seizoen. Dat is, op zijn zachtst gezegd, een geweldige prestatie. FC Burgum was in de eerste ronde echter te sterk waardoor VVI in de tweede klasse blijft.

Na het vertrek van trainer Gerben Visser trok Delfstrahuizen vorig seizoen Jonne Boonstra uit Joure aan als nieuwe oefenmeester. Alhoewel het zijn eerste klus als hoofdtrainer betekende is Boonstra erin geslaagd om mee bovenin te draaien in de vierde klasse. Tot aan de laatste wedstrijd werd er meegespeeld om nacompetitie voor promotie naar de derde klasse. Kean Bakker is sinds zijn aantrede in het eerste elftal een plaag voor de verdedigingen van de tegenpartij gebleken en is dit jaar wederom clubtopscorer geworden.
Middenmoot

Onderaan de middenmoot heeft Renado de laatste weken van het voetbalseizoen geen enkele problemen gekend. Met ruim voldoende punten voor handhaving maar veel te weinig punten om mee bovenin te draaien hebben de Sint Nyksters het verblijf in de derde klasse wederom geprolongeerd. Guus Bax is de grote man, met tien doelpunten.

 Bij FFS is de middenmoot in de klasse breed. Tot op de laatste speeldag konden de mannen van Sjouke Joppie de Bos meedoen om nacompetitieplaatsen. Maar liefst dertien verschillende doelpuntenmakers konden worden genoteerd in het seizoen maar de topscorer, in de persoon van Jurre Hylkema, maakte er slechts tien. De stijgende lijn qua prestaties is in ieder geval weer ingezet want de afgelopen seizoenen werden de rangschikkingen steeds hoger. 

Een andere middenmotor is Sleat. De club die al meerder seizoenen in de vierde klasse actief is heeft zich dit seizoen zonder enige moeite kunnen handhaven. Elk seizoen maken de withemden een klein stapje op de ranglijst omhoog. Net als de afgelopen jaren is het spitsenduo Maurits Flapper en Kellen Cattell wederom goed op dreef. Ruim twintig doelpunten kwamen van beide heren. Ter vergelijking, dat is ongeveer de helft van de totale productie. 
Een veelscorende ploeg is Bakhuizen met ruim vijftig doelpunten wél; echter zorgde dit niet voor het spektakel wat men nodig zou hebben gehad om te promoveren. Scheidend trainer Ayelt van Zuiden zag vier spelers negen of meer doelpunten maken maar ook de doelman ruim vijftig keer de bal uit het net zien vissen. Met een mooie mix aan leeftijden zal de nieuwe trainer Herre Gaastra de ploeg gaan begeleiden. 

De laatste middenmootploeg is DWP. De club die al jaren teert op de doelpunten van Age Ellert van der Velde (10) en Anton Holtrop (17) heeft er een nieuw wapen bij in Jeen Willems. Willems (10) speelde zich dit seizoen ook weer ruimschoots binnen. Daarnaast heeft Anne Haven zijn contract wederom verlengd als trainer/coach en gaat daarmee zijn zevende seizoen in. In de laatste wedstrijd kwam tegenstander Willemsoord niet opdagen, wellicht zal deze nog opnieuw worden ingepland. 
Lemmer

Op sportpark Lemstervaart is het voetbalseizoen 2021-2022 niet een om over na te praten. De doelpunten worden twee keer vaker gemaakt door de tegenstander dan vv Lemmer zelf. En dan komt er ook nog een derde van de productie van een speler (Nick Buitenga, red.) en zie hier ‘het probleem’. In de eerste ronde van de nacompetitie bleek SV Hoogersmilde met 0-3 te sterk. Hierdoor degradeerde Lemmer naar de vijfde klasse. 

Aan de andere kant van Lemmer is het bij CVVO al enkele seizoenen niet geweldig qua prestaties. Na de degradatie uit de tweede klasse is het team van trainer Tjalling Bergstra altijd in de middenmoot geëindigd. Lourens Visser, met 18 goals verreweg topscorer binnen de selectie, is een van de weinige spelers die sportief gezien een fantastisch seizoen draait op basis van statistieken. Clubicoon Ton Haarman zal komend seizoen op de trainersstoel zitten bij de blauwwitte zijde van Lemmer. 
Tekst: Joeri van Leeuwen 
Foto’s: Henk Mennega, Nico Altenburg