Daan Breeuwsma en de transitie van shorttracker naar schaatscoach

grootheerenveen
Foto: GewoanDwaan / Douwe Bijlsma
Foto: GewoanDwaan / Douwe Bijlsma

Een jaar geleden zette Daan Breeuwsma een punt achter zijn topsportcarrière als shorttracker. Vijftien jaar lang hoorde hij bij de nationale ploeg, reed meerdere EK’s en WK’s en was twee keer actief op de Olympische Spelen. Een derde olympiade, de spelen van 2022 in Beijing,  zat er voor hem helaas niet in en dat was het moment voor de 34-jarige Friese boerenzoon uit Aldeboarn om te stoppen.

Teamwork

“Maar wat ga je dan doen?”, vroeg Daan Breeuwsma zichzelf af. Daar hoefde hij niet zo lang over na te denken. Daan werd al snel benaderd door Loonbedrijf Lolkema uit Tijnje of hij daar aan de slag wilde. “Ik kende dat bedrijf al goed, want op school heb ik er stage gelopen en had daar toen al een mooie tijd”, vertelt hij. Afgelopen zomer was het dan ook hard werken voor Daan. “Ook dit is teamwork”, vindt hij. “Als het druk is, en dat is het in de zomer, moet je in korte tijd een prestatie neerzetten om het werk tijdig klaar te krijgen. Ook dan moet alles kloppen en is het een kwestie van de kop ervoor. Ook dat is topsport. Wat dat betreft zijn er zeker parallellen met het shorttrack.”

Team Zaanlander

Halverwege de zomer werd Daan benaderd door Jillert Anema, coach van schaatsteam Albert Heijn Zaanlander. Een team met bekende namen als Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Marvin Talsma. Anema wilde hem met zijn topsportervaring graag als coach bij het team hebben en daar had Daan Breeuwsma wel oren naar. Zo keerde hij van de hakselaar in de zomer weer terug op het ijs, afgelopen najaar.

Naast Jillert Anema, Arjan Samplonius en Henk Hospes is Daan Breeuwsma als vierde coach toegevoegd en daarmee is de trainingsstaf bij Team Zaanlander compleet. “Ik kom in een team met coaches die enorm ervaren zijn en waar ik veel van kan leren. Een mooie plek waar ik me kan  ontwikkelen tot schaatscoach”, vindt Daan. “Een rolverdeling is er nog niet echt. Ik draai volle bak mee en ben in opleiding om mijn papieren als schaatscoach te halen, want ook dat is een heel traject.”

Als voorbeeld noemt Daan de World Cup in Calgary onlangs in december. “Jillert en Arjan zijn daar dan als coach bij aanwezig. Maar de andere schaatsers van ons team hebben natuurlijk ook begeleiding bij wedstrijden nodig zoals bij de Holland Cup en de Kraantje Lek trofee. Dan ga ik daar met Henk naar toe als begeleider van bijvoorbeeld langebaanschaatster Elisa Dul.”

Leerproces

Met zijn jarenlange topsportervaring wil Daan zijn toegevoegde waarde in het team laten zien. Dat hij uit een andere schaatsdiscipline komt, ziet hij niet als belemmering. “Ik draai lang genoeg mee in het schaatswereldje om te weten hoe het bij het langebaan- en marathonschaatsen werkt”, vindt hij. “En een onderdeel als bijvoorbeeld de massastart komt alweer dicht in de buurt van het shorttrack. Dat geldt ook voor het tactische spel in het marathonschaatsen. Naast het coachen is het voor mij ook een leerproces, vooral veel zien en oriënteren. Maar binnen ons team kunnen anderen  ook weer van mijn ervaring leren en kan ik mijn kennis doorgeven.”

De eerste stappen in het coachingsvak bevallen hem dan ook goed. “Er is een goede klik met de schaatsers”, meent Daan. Daarnaast vindt hij dat Team Zaanlander een mooie mix van schaatstalenten heeft. “Een topper als Irene Schouten kan leren en sterker worden door met de mannen van ons marathonteam mee te trainen. En de jongere schaatsers kunnen zich weer optrekken aan de ervaren Schouten. Dat zijn mooie win-winsituaties.”

Het oog van de coach

Uiteindelijk wil Daan Breeuwsma zijn eigen draai aan het coachen kunnen geven. Geen tweede Jillert Anema of Arjan Samplonius worden, maar een schaatscoach met eigen inzicht en kijk op de schaatssport. “Ik merk dat ik nog veel situaties bekijk vanuit het oogpunt van de topsporter. Dat moet op den duur het oog van de leidinggevende, de coach, worden. Met die transitie ben ik nu bezig, maar dat is een proces en dat heeft tijd nodig.”

Als de schaatswinter voorbij is en de zomerperiode aanbreekt, kan Daan het werk bij het loonbedrijf weer oppakken. “Er wordt dan nog wel intensief getraind door het schaatsteam van Zaanlander, maar er zijn geen wedstrijden en we hoeven minder te reizen, dus wil ik het agrarische werk in de zomermaanden gewoon blijven doen, want ék dat is machtich moai wurk”, besluit Daan Breeuwsma.

Tekst: Ynte Dragt
Foto’s: GewoanDwaan/Douwe Bijlsma

Foto: GewoanDwaan / Douwe Bijlsma
Foto: GewoanDwaan / Douwe Bijlsma